Dubai oborio još jedan rekord (video)

24.10.2020

12:30 >> 14:02

0

Najveća fontana na svetu puštena u rad

Dubai oborio još jedan rekord (video)
Copyright Pixabay

Uz veličanstven vatromet u Dubaiju je puštena u rad najveća fontana na svetu koja se prostire na 7.327 kvadratnih metara, ukrašena je sa 3.000 led lampica, a 7.500 mlaznica baca vodu do 105 metara uvis.

“Fontana palmi”, nalazi se u tržnom centru “The Pointe” na veštačkom ostrvu u obliku palme. Radiće tokom cele godine, od sumraka do ponoći, a mlazevi vode aktiviraju se na svaka tri minuta u različitim bojama.

Najnovija atrakcija Ujedinjenih Arapskih Emirata ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća fontana na svetu.

Dubai, jedan od sedam emirata koji čine Ujedinjeni Arapski Emirati, već poseduje nekoliko svetskih rekorda – uključujući najvišu zgradu na svetu, Burdž Kalifu i najbrži policijski automobil, Bugati Veiron koji dostiže brzinu od preko 400 kilometara na sat.

Ovo je grad koji ima najviše solitere na svetu: 21 zgrada doseže visinu od 300 metara pa nije čudo što ih zovu super-neboderi.

2005.godine heliodrom na najvišoj zgradi na svetu, Burdž Kalifi, transformisao se u teniski teren a prijateljski meč su odigrali Rodžer Federer i Andre Agasi kako bi promovisiali ATP Dubai Fri Open za muškarce.

U Svetskom trgovinskom centru u Dubaiju je 2013.godine predstavljen najveći mozaik sa čokoladnim tartufima na površini od preko 400 kvadratnih metara. Za to su zaslužni hoteli Za’abeel Palace i Sara Al Shinkaiti.

2015.godine u ovom gradu je napravljen najduži zlatni lanac na svetu. Stvoren je u čast proslave Dubai Šoping Festivala i njegova dužina je iznosila 5,5 kilometara. Proizvela ga je grupa Dubai Gold & Dževelri Grup. Ovde je napravljen i najskuplji parfem na svetu čija je bočica optočena čistim dijamantima i košta preko 4,5 miliona dolara a možete se namirisati i preko daljinskog upravljača.

Prošlog meseca, britanski umetnik Saša Džafri, oborio je rekord po najvećem umetničkom platnu površine 1.595 kvadratnih metara, takođe u Dubaiju. Četrdesetčetvorogodišnji umetnik želi da prikupi najmanje 30 miliona dolara za finansiranje zdravstvenih i obrazovnih inicijativa za decu u siromašnim delovima sveta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike