Francuski ulični umetnik Ememem je hirurg za pločnike: Pretvara rupe u predivna umetnička dela (FOTO)

14.06.2024

09:27

0

Autor: V. I.

Sve to radi pod okriljem noći, ali pedantno, u milimetar

Francuski ulični umetnik Ememem je hirurg za pločnike: Pretvara rupe u predivna umetnička dela (FOTO)
Copyright Instagram printscreen

Rupe i pukotine na putevima mogu biti iritantne za svakoga, bez obzira na to da li ste pešak ili vozite bicikl, trotinet ili auto. Ulični umetnik Ememem je pronašao inovativan način da reši ovaj problem - popunjavajući ih pločicama za mozaik. Njegovi mozaici ne samo da popravljaju oštećenja na trotoarima, već i dodaju boju i život javnim prostorima širom Evrope, uključujući i katedralu Notr Dam u Parizu.

Poznat i pod nadimkom "hirurg za pločnik", ovaj anonimni francuski ulični umetnik svojom umetnošću transformiše rupe i pukotine na trotoarima i fasadama u živopisne mozaike. Koristeći geometrijske motive, on ovaj proces naziva „flacking“, što je izvedeno od francuske reči „flaque“, koja znači lokva ili bazen.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

 

Tajni rituali noćnog stvaralaštva

Pošto se njegovi radovi vode kao vandalizam, postavlja se pitanje kako uspeva da uradi tako pedantne popune rupa. Odghovor je jdnostavan - Ememem izvodi svoje umetničke intervencije tokom noći. Do zore, prolaznici mogu otkriti nove mozaike po ulicama grada, opisane kao „pesme koje svako može da pročita“ i „vandalski akt ljubavi“. Njegov rad u gradu Lionu, gde živi, obuhvata oko 350 umetničkih dela, koja donose radost i lepotu u svakodnevni život građana.

Umetnik za sve

Ememem ovi mozaici nisu samo estetski prijatni, već i funkcionalni. Oni popravljaju oštećenja na trotoarima, istovremeno dodajući boju i život javnim prostorima. Njegova umetnost poziva ljude da zastanu i razmotre lepotu u svakodnevnom životu, transformišući obične trenutke u neobična iskustva.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

 

Ne želi publicitet

Poput britanskog uličnog umetnika Benksija, Ememem je anoniman i vrlo malo se zna o njemu. Ne želi da se slika i ne daje intervjue, što dodaje misterioznost njegovom delu. „Važno mi je da ostanem malo misteriozan“, izjavio je u intervjuu za The Observer. Njegov agent, Žilijam Abo, otkriva da Ememem govori francuski sa stranim akcentom te da je verovatno italijanskog porekla.

Umetnost koja prelazi granice

Od 2016. godine, Emememova umetnost je proširila svoje domete izvan Liona, ukrašavajući ulice širom Evrope. Njegovi mozaici su takođe bili deo festivala, izložbi i javnih saradnji, čime je njegova umetnost postala deo šireg kulturnog pejzaža. Jedna od takvih saradnji je s Janom Vormanom, umetnikom koji popunjava rupe na zidovima lego kockicama.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

 

Ememem je istinski umetnik ulične kulture, koji svojom kreativnošću i inovacijama unosi radost i inspiraciju u urbani pejzaž. Njegovi živopisni mozaici, nastali iz ljubavi prema gradu i njegovim stanovnicima, predstavljaju snažan primer kako umetnost može da transformiše i obogati javni prostor.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike