Kurt Valdhajm - SS oficir koji je postao generalni sekretar Ujedinjenih nacija i predsednik Austrije! (VIDEO)

08.06.2024

07:05

0

Autor: I. P.

Valdhajm je učestvovao u borbama na Kozari u leto 1942. godine, kada je oko 68.000 srpskih civila oterano u koncentracioni logor Jasenovac

Kurt Valdhajm - SS oficir koji je postao generalni sekretar Ujedinjenih nacija i predsednik Austrije! (VIDEO)
Screenshot 2022-06-03 135004 - Copyright Printscreen/YouTube/CUNY TV

Na današnji dan 1986. godine, uprkos optužbama da je kao nacistički oficir u Drugom svetskom ratu odgovoran za zločine u Jugoslaviji i Grčkoj, bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija dr Kurt Valdhajm izabran je za predsednika Austrije.

Njegovu nacističku prošlost prvi je otkrio Danko Vasović, novinar "Večernjih novosti", koji je zatim napisao  knjigu "Waldheim - jedna karijera", koja je digla medijsku prašinu u ovom delu Evrope, iznoseći na videlo jezive dokumente o učešću Valdhajma u progonu solunskih Jevreja, pa sve do učešća u progonu i odmazdi nad civilima i ranjenim partizanima na Kozari i Sutjesci.

Kurt Valdhajm bio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija od 1972. do 1981. i predsednik Austrije od 1986. do 1992. godine. Valdhajmova nacistička prošlost u periodu 1941-1945. godine bila je predmet mnogih rasprava među istoričarima i ekspertima koji se bave istorijom 20. veka, posebno zbog izbora na mesto generalnog sekretara UN. 

Tokom predizborne kampanje za predsednika Austrije, u javnost je izbila njegova nacistička prošlost. Saznalo se da je lagao o prirodi svoje vojne službe i članstvu u Nacističkoj partiji. Valdhajm je za vreme Drugog svetskog rata bio oficir Vermahta na različitim frontovima.

Jugoslovenska državna komisija ga je proglasila za ratnog zločinca, na osnovu jugoslovenskog dosijea od 1947. godine, pa je Valdhajm uvršćen na listu ratnih zločinaca UN. Prema ovom dosijeu, Valdhajm je kao obaveštajni oficir bio član štaba generala Aleksandra Lera, komandanta Hitlerove armije koja je pokrivala jugoistok Evrope, grupa “E”. 

Valdhajm je učestvovao u borbama na Kozari u leto 1942. godine, kada je oko 68.000 srpskih civila oterano u koncentracioni logor Jasenovac

Kurta Valdahjma je zbog zasluga u bici na Kozari odlikovao hrvatski poglavnik Ante Pavelić 1942. godine. 

Takođe, u Crnoj Gori početkom maja 1942. godine u zoni Pljevalja, Valdhajm je imao značajnu ulogu protiv srpskog i jevrejskog stanovništva. 

S tim u vezi Valdhajm je 1986. izjavio da je radio kao prevodilac i da nije bio uključen u nacističke zločine niti je s njima bio upoznat. On je bio angažovan na strani Vermahta od 1941. do 1945. godine u Italiji, Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Srbiji.

Valdhajm je umro 2007. u 88. godini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike