Najluđe prvoaprilske šale koje su zavarale ceo svet: Televizor u boji uz pomoć najlon čarapa, lebdenje zahvaljujući Jupiteru i Plutonu

01.04.2024

13:31

0

Autor: K. B.

Iako se Dan šale obeležava već vekovima, njegovo poreklo nije potpuno jasno

Najluđe prvoaprilske šale koje su zavarale ceo svet: Televizor u boji uz pomoć najlon čarapa, lebdenje zahvaljujući Jupiteru i Plutonu
Copyright Freepik

Jedna teorija sugeriše da su Kelti i Rimljani proslavljali festival šale blizu prvog aprila, za vreme prolećne ravnodnevnice.

Druga teorija vezuje se za srednji vek, kada se Nova godina slavila od 25. marta do 1. aprila. Nakon prelaska na gregorijanski kalendar 1582. godine, mnogi su nastavili slaviti po starom kalendaru. Prihvatanjem novog kalendara, neki su se našalili na račun "neobaveštenih", ismejavajući njihove zastarele običaje.

Jedna od najpoznatijih prvoaprilskih šala je bila ona koju je izveo astronom Patrik Mur 1. aprila 1976. godine na BBC Radiju 2. Tvrdio je da će se u 9:47 planete Jupiter i Pluton poravnati, što će privremeno oslabiti gravitaciju Zemlje i omogućiti lebdenje. BBC je tog jutra dobio stotine telefonskih poziva od ljudi koji su tvrdili da su videli taj fenomen, uključujući ženu koja je rekla da se i ona i njenih 11 prijatelja vinuli sa stolica i lebdeli po sobi.

Freepik
 

Još jedna poznata šala bila je emitovanje vesti na švedskoj televiziji 1962. godine, kada je tehnički stručnjak Kjel Stenson tvrdio da gledaoci mogu gledati program u boji ako preko televizora navuku najlonsku čarapu.

Takođe, lanac restorana brze hrane je 1998. godine objavio da je u svoju ponudu uvrstio hamburger specijalno napravljen za levoruke Amerikance, što je izazvalo hiljade porudžbina.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike