Ime sa tužnim značenjem često birano u Srbiji: Roditelji ga daju ne znajući za njegovu bolnu simboliku

25.02.2024

21:15

0

Autor: K. B.

U traganju za lepim imenom za dete, roditelji često biraju tradicionalna srpska imena, a često nisu upoznati sa stvarnim značenjem tih imena

Ime sa tužnim značenjem često birano u Srbiji: Roditelji ga daju ne znajući za njegovu bolnu simboliku
Copyright Profimedia

U poslednje vreme, primetan je trend vraćanja starih srpskih imena u upotrebu, a motivacija za davanje tradicionalnih imena često proističe iz želje da se očuva veza sa precima. Međutim, tokom vremena, značenja ovih imena su postala zaboravljena.

Jedno od takvih starih imena koje je i danas popularno je muško ime - Nenad. Postoje dve teorije o poreklu ovog imena. Prema prvoj, Nenad se smatra izvornim srpskim imenom, koje je rasprostranjeno ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama regiona. Ova teorija sugeriše da ime potiče od negacije glagola "nadati se" ili "očekivati", često dodeljivano dečacima koji su rođeni neočekivano ili nenadano.

Profimedia
 

Druga teorija o poreklu imena Nenad govori da potiče iz Irana, od persijske reči "neneh", što znači "mladi lav". Ova teorija je podržana činjenicom da se ime pojavljuje i na području Irana i Avganistana. Nenad ima pozitivno značenje, koje se povezuje s osobom koja je nežna, pažljiva i brižna. Osim mogućeg značenja "mladi lav", ime Nenad se može prevesti kao "onaj koji ne čini zlo, koji ne nanosi bol". Interesantno je napomenuti da ovo ime nema izvedeni ženski oblik i spada među retke muške nazive u Srbiji koji nemaju svoj ženski ekvivalent.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike