Čudo neviđeno: Budan svira gitaru dok mu lekari čeprkaju po mozgu (VIDEO)

01.02.2024

20:11

0

Autor: V. I.

Ova procedura se veoma retko izvodi jer je zahtevna

Čudo neviđeno: Budan svira gitaru dok mu lekari čeprkaju po mozgu (VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube

Kristijan Nolen s Floride u Americi nedavno je bio podvrgnut operaciji mozga da bi mu se uklonio tumor iz glave dok je bio potpuno budan. I ne samo što je bio pri zdravoj svesti i čistom razumu već je i svirao gitaru.

Kada se razmišlja o velikim hirurškim zahvatima, ljudi se uglavnom odlučuju da budu u anesteziji, u kojoj se koriste lekovi za sprečavanje bolova. Ali ponekad moraju biti svesni, i za to se koristi budna kraniotomija, vrsta procedure koja se izvodi na mozgu dok je pacijent budan i može da razgovara s operativnim timom. 

Izveštaji američkih medija pominju da su članovi neurološkog tima iz Silvester Comprehensive Cancer centra na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Majamiju tražili da Nolen svira note na instrumentu. Želeli su da prate napredak operacije, jer je lekarima teško da dobiju povratnu informaciju kada pacijent spava tokom operacije. Tim je rekao da će im sviranje gitare pomoći da procene i zaštite njegovu manuelnu spretnost, a da budu što agresivniji u uklanjanju tumora. 

 

 

Dok je pričao za Fox News Digital o tom iskustvu, dr Rikardo Komotar, direktor programa za tumor na mozgu u Silvesteru, rekao je: "Kristijan je imao problema s levom stranom tela, posebno levom rukom. Primetio je probleme sa svojom spretnošću koji su uticali na njegovu sposobnost da svira gitaru.“

Dr Komotar je napomenuo da je Nolenu potrebna operacija da potvrdi dijagnozu i odredi tip tumora, jer svaki tumor ima različite mogućnosti lečenja. 

 

 

- Kada tumor zahvata kritični deo mozga ili je blizu tog dela, koji, recimo, kontroliše sposobnost govora ili razumevanja jezika ili kretanja, želimo da uradimo operaciju u kojoj je pacijent budan kako bismo kontinuirano pratili pacijenta i znali ako su ugrožene normalne funkcije mozga - rekao je dr Komotar.

- Zaista sam čuo da se takve procedure rade samo u filmovima. Osećao sam se kao da je to tako jedinstveno iskustvo da nisam mogao da to propustim – posebno s obzirom na svoje motoričke veštine - dodao je dr Komotar. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike