Lome butne kosti i mesecima hodaju sa štakama kako bi postali viši: Novi trend među muškarcima na Zapadu (VIDEO)

29.04.2023

09:19

0

Produženje nogu je intenzivan i skup proces, ali je postao popularniji i prihvaćeniji u poslednjih pet godina

Lome butne kosti i mesecima hodaju sa štakama kako bi postali viši: Novi trend među muškarcima na Zapadu (VIDEO)
Copyright Profimedia

Novi trend koji je sve popularniji na Zapadu jeste medicinski zahvat kojim muškarci dobijaju par centimetara visine. Ova operacija nije nimalo jednostavna i jeftina, ali to mnoge ne sprečava da se odluče na nju.

Aleks (26), koji je tražio da se njegovo pravo ime ne koristi zbog privatnosti, bio je visok 170 centimetara. On je za NBC News rekao da mu je bilo dosta uvreda i podrugljivih komentara o njegovoj visini.

Profimedia
 

Prema njegovim rečima, danas nije dozvoljeno komentarisati nečiju težinu ili neku drugu fizičku osobinu, ali se tu ne računa visini, pogotovo kada su muškarci u pitanju.

- Moj cilj nikada nije bio da budem visok, nego da niko ne komentariše moju visinu - rekao je Aleks.

Zato se on prošlog januara odlučio na operaciju produženja nogu kako bi povećao svoju visinu na 179 cm.

Operišu se i stari i mladi

Produženje nogu je intenzivan i skup proces, ali je postao popularniji i prihvaćeniji u poslednjih pet godina, kaže dr Šahab Mahbobijan, hirurg na Height Lengthening Institute u Burbanku u Kaliforniji, koji je izvodio Aleksove operacije.

Profimedia
 

On je istakao da njegovi pacijenti nisu samo mladići, nego da mu dolaze i ljudi starosti 60-65 godina.

Proces gotov tek posle godinu dana

Četvoročasovna operacija, koja košta oko 75.000 dolara, uključuje sečenje butnih kostiju u svakoj nozi i umetanje šipki u njih. Zatim, tokom naredna tri do četiri meseca, štapovi se produžavaju za do jedan milimetar dnevno, preko spoljnog daljinskog upravljača, a kost raste preko šipki. 

Proces oporavka i nije tako lak. Četiri meseca posle operacije, Aleks je išao četiri do pet puta nedeljno i koristio hodalicu. Kako je povratio pokretljivost, prešao je na upotrebu štapa.

Poslednji korak procesa je uklanjanje šipki. Aleks se vratio na tu proceduru godinu dana nakon operacije, a njegovo osiguranje je platilo račun od 10.000 dolara. Ukupno, Aleks je procenio da ga je ceo proces koštao 100.000 dolara.

Visina veoma bitna u socijalnim odnosima

Dr Dejvid Frederik, vanredni profesor psihologije na Univerzitetu Čapman u Južnoj Kaliforniji, proučava zadovoljstvo imidžom tela. U studiji iz 2006. otkrio je da je samo 26 odsto nižih muškaraca zadovoljno svojom visinom, dok kod visokih muškaraca taj procent iznosi 87 procenata.

Pexels
 

- Kada je tako intenzivan, uporan osećaj da utiče na vaše svakodnevno funkcionisanje u svakodnevnom životu, to postaje problem - rekao je on.

Studija objavljena prošle godine ispitivala je vezu između visine i preferencija za izlaske među heteroseksualnim ljudima u SAD, Kanadi, Kubi i Norveškoj. Rezultati su pokazali da muškarci preferiraju niže žene, a žene više muškarce u odnosu na svoju visinu i proseke u njihovim zemljama.

Visina utiče na zaradu?

Neka istraživanja takođe sugerišu da visina ima ekonomske koristi. Prema rezultatima ispitivanja, osoba visoka oko 183 cm će zaraditi 166.000 dolara više od osobe visoke 165 cm tokom 30-godišnje karijere.

Profimedia
 

Pisac Malkolm Gledvel anketirao je polovinu kompanija sa liste Fortune 500 o visini njihovih izvršnih direktora 2005. godine i otkrio da je 58 odsto više od 183 cm, iako je samo 14 odsto američkih muškaraca toliko visoko.

Kombinacija faktora verovatno objašnjava trend generalnog direktora, rekao je Frederik: viši stas se ponekad povezuje sa dominacijom, ali je takođe indikativno da je neko odrastao sa “više resursa i bogatstva”.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike