Da li ste čuli za ovaj praznik: Danas je Međunarodni dan kada se jede sladoled za doručak

03.02.2024

09:22

0

Autor: V. I.

Ako ste propustili da ga guštate za doručak, zasladite se posle ručka

Da li ste čuli za ovaj praznik: Danas je Međunarodni dan kada se jede sladoled za doručak
Međunarodni dan sladoled koji se jede za doručak - Copyright Freepik

Sladoled je poslastica koju mnogi od nas obožavaju, ali ga tokom zimskih meseci retko konzumiramo. Međutim, postoji jedan dan u godini koji izuzetno slavi uživanje u sladoledu čak i tokom hladnih dana - to je Međunarodni dan kada se jede sladoled za doručak, koji se obeležava prve subote u februaru.

Poreklo praznika

Ovaj neobičan i veseli praznik ima svoje korene u šezdesetim godinama a domovina su mu Sjedinjene Američke Države. Nastao je iz mašte Florens Rapaport, majke iz Ročestera. Tokom jedne posebno hladne zime, Florens je želela da razveseli svoju decu, kojih ima šestoro, i razbije monotoniju zimskih dana. Tako je jednog jutra, suočena s teškom snežnom olujom, odlučila da napravi nešto neobično i zabavno - da svojoj deci servira sladoled za doručak.

Kreativna mama, koja je po zanimanju bila socijalna radnica, proglasila je to subotnje jutro za dan kada se jede sladoled za doručak, i u činije sa kornfleksom ubacila im je po kuglu sladoleda. Ova jednostavna, ali maštovita ideja brzo je postala porodična tradicija koja se iz godine u godinu prenosila dalje.

Freepik
 

Širenje praznika

Priča o ovom jedinstvenom prazniku polako se širila od usta do usta, prvo među prijateljima i porodicom, a zatim i šire. Florensini unuci, koji su putovali širom planete, proširili su običaj jedenja sladoleda za doručak i na Nepal, Namibiju, Nemačku, Novi Zeland i Honduras. Od 2003. prihvaćen je u Kini, a u Izraelu se masovno proslavlja od 2013.  

Međunarodni dan sladoleda za doručak proslavlja se tako širom Amerike, Kanade, Izraela, Australije i Novog Zelanda, Perua i Bolivije, Kine, Egipta, Velike Britanije, Nemačke, Indije, Nepala, Jamajke, Južne Afrike, Sudana, Namibije, Švajcarske, Hondurasa i Urugvaja. Vrlo često proizvođači sladoleda, koriste dan sladoleda za doručak za prikupljanje novca, koji je namenjen različitim humanitarnim organizacijama

Freepik
 

Ideje za vaše slavlje

Da biste proslavili Međunarodni dan kada se jede sladoled za doručak ove godine, možete biti kreativni. Ne morate da se držite pravila da jedete sladoled samo za doručak. Evo nekoliko ideja:

1. Organizujte sladoledni žur: Pozovite prijatelje ili porodicu na žur gde će glavno jelo biti sladoled. Možete imati različite okuse sladoleda i dodatke kao što su voće, čokoladni prelivi, šlag, orašasti plodovi i još mnogo toga.

2. Eksperimentišite s receptima: Isprobajte pravljenje domaćeg sladoleda od samo tri sastojka ili napravite sladoledne sendviče koristeći vafle ili palačinke.

3. Društvene mreže: Delite svoje sladoledne kreacije na društvenim mrežama koristeći haštagove kao što su #IceCreamForBreakfastDay ili #BreakfastIceCream kako biste se povezali sa drugima koji slave širom sveta.

4. Zimska tema: Budući da se praznik slavi u zimsko doba, možete organizovati zimsku tematsku zabavu sa sladoledom u okusima koji podsećaju na zimu, poput peperminta ili čokolade.

Bez obzira na to kako odlučite da proslavite, Međunarodni dan kada se jede sladoled za doručak je savršena prilika da uživate u sladoledu na jedan sasvim novi način, donoseći radost i toplinu u hladne zimske dane.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike