Da li su otisci prsta jedinstveni? Veštačka inteligencija analizirala uzorke, odgovor je mnoge šokirao

15.01.2024

21:29

0

Kako kažu naučnici, prvobitno su drugi naučnici odbili da prihvate recenziju ovog naučnog rada, dok nisu skupili previše dokaza

Da li su otisci prsta jedinstveni? Veštačka inteligencija analizirala uzorke, odgovor je mnoge šokirao
Copyright Profimedia

„Da li misliš da je svaki otisak prsta zaista jedinstven?“ To je pitanje koje je profesor pitao brucoša Gejba Guoa tokom razgovora u vreme pandemije kovida-19.

- Nisam znao da će taj razgvor da odredi fokus mog života u naredne tri godine – rekao je Guo za CNN.

Guo, student na Odeljenju za kompjuterske nauke Univerziteta Kolumbija, vodio je tim istraživača koji su objavili studiju o ovoj temi u žurnalu Science Advances pod nazivom „AI (veštačka inteligencija) otkrila da nije svaki otisak prsta jedinstven“.

- Biometrika otisaka prstiju integralna je za digitalnu autentifikaciju i forenzičke nauke. Međutim, ona je zasnovana na nedokazanoj pretpostavci da nijedna dva otiska prstiju, bez obzira da li je reč samo o različitim prstima iste osobe, nisu isti. U suprotnosti sa ovom pretpostavkom, mi pokazujemo sa potvrdom od 99,99 odsto da otisci prstiju sa različitih prsiju iste osobe imaju izuzetno velike sličnosti. Korišćenjem dvostrukih neuronskih mreža za izvlačenje vektora, otkrili smo da postoji sličnosti između svih otisaka parova prstiju iste osobe, čak i kada se u obzir uzmu modaliteti senzora. Takođe smo otkrili da dokazi o orijentaciji nabora, posebno na centru otiska, objašnjavaju ovu sličnost, dok je kod brazdi, koje se koriste kod tradicionalnih metoda, skoro nepredvidive. Naši eksperimenti sugerišu da, u nekim situacijama, ovo može pomoći forenzičarima u istrazi – navodi se u studiji.

Kako kažu naučnici, prvobitno su drugi naučnici odbili da prihvate recenziju ovog naučnog rada, dok nisu skupili previše dokaza.

Profimedia
 

AI je analizirao 60.000 otisaka u bazama američke vlade. Otkrio je da parovi imaju sličnost do 77 odsto, što ukazuje da prsti nisu baš toliko jedinstveni.

- Ovo može da pomogne forenziračima u starim slučajevima, kada postoje otisci prsta koji ne postoji u bazi. Neće samo pomoći u hvatanju više kriminalaca, već će pomoći u oslobađanju nevinih osoba – rekao je Guo.

Kristof Šampo, profesor forenzike na Univerzitetu u Lozani, koji nije bio uključen u studiju, kaže da ovaj rad nije otkrio ništa novo.

- Argument da postoji neka sličnost između prstiju na ruci je poznata od ranih dana uzimanja otisaka i dobro je dokumentovana. Oni su otkrili nešto što je već poznato – rekao je on za CNN.

Sajmon Kol, profesor kriminologije na Univerzitetu Kalifornije u Irvinu, rekao je da je rad zanimljiv, ali da je njegova praktičnost gotovo nikakva.

- Nisu pogrešne pretpostavke o otiscima prstiju. Nedokazana, ali intuitivno istinita tvrdnja da nijedna dva otiska nisu ista nije opovrgnuta. Uvek se znalo da su otisci različith osoba, kao i iste osobe veoma slični – rekao je on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike