On zna nešto što mi ne znamo? Mark Zakerberg u tajnosti gradi samoodrživ kompleks na Havajima sa bunkerom za apokalipsu?

15.12.2023

20:11

0

Autor: K. O.

Da li se to mogul društvenih medija priprema za potencijalne katastrofe

On zna nešto što mi ne znamo? Mark Zakerberg u tajnosti gradi samoodrživ kompleks na Havajima sa bunkerom za apokalipsu?
Copyright Foto: AP Photo/Mark Lennihan/GoogleMap

Izvršni direktor Mete na Havajima razvija tajanstveni projekt. Prema nedavnim izveštajima, ovaj poduhvat uključuje niz naprednih elemenata dizajna i infrastrukture, kao što su podzemni bunker i kućice na drveću.

Mark Zakerberg, osnivač Facebooka, navodno gradi raskošno imanje na Havajima vredno 100 miliona dolara, koje uključuje podzemno sklonište opremljeno sopstvenim izvorima hrane i energije u sklopu tajnog projekta koji sugeriše da se mogul društvenih medija priprema za potencijalne katastrofe.

Kako izveštava Wired, na temelju istraživanja zemljišnih knjiga i intervjua s izvođačima radova, Zakerbergov kompleks nazvan Koolau Ranch već je delimično izgrađen i oblikuje se kao jedan od najskupljih privatnih građevinskih projekata u modernoj istoriji. Prema navodnim planovima, imanje na ostrvu Kauai sastojaće se od više od desetak zgrada s dva glavna dvorca povezana tunelom koji vodi do podzemnog skloništa veličine oko 460 kvadratnih metara, opremljenog izlazom za hitne slučajeve putem merdevina.

Na imanju će biti najmanje 30 spavaćih soba i 30 kupatila, a uključuje i niz gostinjskih kuća te grupu od 11 kućica na drveću povezanih visećim mostovima. Podzemno sklonište imaće prostor za život i tehničku sobu, a izgleda da će imati i vrata "otporna na eksplozije" od betona i čelika. Zakerberg je potrošio 170 miliona dolara za kupovinu zemljišta za izgradnju svog ranča, koji on, njegova supruga i deca smatraju svojim porodičnim domom, rekao je njegov čovek za odnose sa javnošću za Wired.

AP Photo/Eric Risberg
 

Ostali izlazi i ulazi kroz zgrade kompleksa imaće vrata s šifrom i zvučnom izolacijom, dok će biblioteka imati tajna ili "slepa" vrata, prema građevinskim dokumentima. Kamere su bukvalno svuda, prema rečima jednog radnika, a planovi pokazuju da jedna manja zgrada ranča ima više od 20 kamera, izveštava tehnički časopis.

Koolau Ranch ima još jedan nagoveštaj koji pokazuje da bi izvršni direktor Mete sprema za neku vrstu apokalipse. Prema izvorima i građevinskim planovima koje citira Wired, graditelji se nadaju da će ga učiniti potpuno samoodrživim. Rezervoar za vodu promera 16,7 metara i visine 5,5 metara, zajedno sa sistemom pumpi, biće smešteni na imanju, gde već postojeći poljoprivredni i stočarski radovi na 567 hektara pružaju izvore hrane.

AP Photo/Nick Wass
 

Oko kompleksa nalazi se 1,8 metara visok zid, a od svih ugovorenih radnika, bez obzira na njihov nivo i uključenost, zahteva da potpišu sporazume o tajnosti (NDA) u vezi s njihovim radom na imanju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike