Najbolje destinacije za posmatranje zvezda

25.02.2023

10:32

0

Autor: A.G.

Putujte na mesta povezana sa astronomijom ili se bavite astronomijom dok posećujete novu lokaciju

Najbolje destinacije za posmatranje zvezda
Astro-putovanje - Copyright Profimedia

Postoji li šta lepše od gledanja u noćno nebo puno sjajnih zvezda? Bez obzira da li tražite kišu meteora ili severno svetlo, ove destinacije nude neka od najboljih iskustava za posmatranje zvezda.

Pustinja Atakama, Čile

Profimedia
 

Smatra se „svetskim rezervatom zvezda“ i najsuvljom pustinjom na svetu, pustinja Atakama u severnom Čileu jedno je od najboljih mesta za posmatranje zvezda u celom svetu zbog svoje suve prirode i velike nadmorske visine i trebalo bi da bude na listi svih ljubitelja astronomije.

San Valej, Ajdaho

Profimedia
 

Bivši rodni grad Ernesta Hemingveja, Sun Valej u Ajdahu, deo je prve zajednice tamnog neba u zemlji i treće po veličini na svetu. Centralni rezervat tamnog neba u Ajdahu nudi zapanjujuće mogućnosti za gledanje nebeskih čuda kao što su zvezde padalice, kiše meteora, pa čak i Mlečni put! Astrofotografi imaju priliku da fotografišu ove neverovatne pojave kada sunce zađe, dok tokom dana uživaju u skijanju i planinskom biciklizmu.

Bela pustinja, Egipat

Profimedia
 

Ništa ne može biti savršenije za ljubitelje astronomije nego zaspati pod noćnim nebom gledajući Mlečni put. Jedno od najlepših mesta za to je egipatska pustinja. Bela pustinja može vam pružiti najneverovatnije iskustvo posmatranja zvezda kao nijedno drugo.

Možete ići na pustinjski safari i planinarenje ujutru, a zatim uživati ležeći pod zvezdama i uživati u pogledu koji oduzima dah.

Nacionalni park Iriomote-Išigaki, Japan

Profimedia
 

Smešten na Okinavi u Japanu, Nacionalni park Iriomote-Išigaki nagrađen je prvim mestom u Japanu koje kao međunarodno mesto tamnog neba. Ovaj park se smatra jednim od najneverovatnijih mesta na svetu za posmatranje zvezda.

Bićete zadivljeni jer ćete imati priliku da posmatrate do 84 sazvežđa koja su priznata od strane Međunarodne astronomske unije.

Petra, Jordan

Profimedia
 

Ako planirate da putujete u Jordan, ne bi trebalo da propustite priliku za posmatranje zvezda zajedno sa dnevnim izletom da istražite masivne kamene strukture Petre. U gradu se uvek može uživati noću koliko i danju. Možete kampovati celu noć u Petri samo da biste ležali pod noćnim nebom i uživali u spektakularnom pogledu na zvezde i sazvežđa. Ujutru obiđite Petru i dobijte priliku da saznate više o istoriji i kulturi srca Jordana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike