Ovo ostrvo ima najčudniji zakon na svetu! Mnogima zvuči blesavo, ali razlog je veoma ozbiljan (FOTO)

08.07.2023

09:20

0

Ne postoje zvanični zakoni koji mogu da vam zabrane umiranje, niti se to može smatrati zločinom, ali ovo norveško ostrvo ne dozvoljava da na njemu budu sahranjeni mrtvaci

Ovo ostrvo ima najčudniji zakon na svetu! Mnogima zvuči blesavo, ali razlog je veoma ozbiljan (FOTO)
mrtvački sanduk - Copyright RINA

S površinom od 61 kvadratni kilometar i populacijom nešto većom 2.000 stanovnika, norveško ostrvo Svalbard ima jedno neobično pravilo koje glasi da ne smete da umrete na ovom ostrvu. O čemu se zapravo radi?

Ne postoje zvanični zakoni koji mogu da vam zabrane umiranje, niti se to može smatrati zločinom, ali ovo norveško ostrvo ne dozvoljava da na njemu budu sahranjeni mrtvaci.

Pravi razlog je permafrost – stanje zamrznutog tla, zbog kojeg se sprečava raspad tela, pa to može predstavljati veliku opasnost za ljude koji žive na ovom ostrvu, jer tako mogu da se šire razne bolesti.

Gradić Longjerbijen na ovom ostrvu jedno je od najsevernijih mesta u svetu gde žive ljudi, ali bolnica u ovom mestu nije opremljena za dugoročnu negu bolesnika. Ukoliko se dogodi da osoba boluje od neke teško izlečive bolesti ili je pretrpela teže povrede, ona se šalje na kopneni deo Norveške.

Nemaju ni domove za penzionere, a prema zakonu, osobe koje nisu sposobne da se brinu o sebi moraju da napuste ovo ostrvo. Takođe, trudnice su dužne da napuste Svalbard 21 dan pre zvaničnog termina za porođaj, jer bolnica nema pedijatre.

Ukoliko živite na ovom ostrvu, morate da imate još jedno mesto prebivališta. Ljudi mogu da traže i kremiranje na Svalbardu, ali za to je potrebna posebna dozvola gradske uprave. Zbog ovog pravila, stopa smrtnosti je vrlo niska, ali nesreće se ipak događaju. Na Svalbardu otprilike jednu osobu ubiju polarni medvedi svakih 10 godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike