Živeli u Sibiru u izolaciji 40 godina, nisu znali ni da je bio Drugi svetski rat: Ovo je nerealna priča o porodici Likov

27.03.2023

07:10

0

Autor: 24sedam

Živeli su punih 40 godina tako izolovani od civilizacije, a slučajno su otkriveni 1978. godine

Živeli u Sibiru u izolaciji 40 godina, nisu znali ni da je bio Drugi svetski rat: Ovo je nerealna priča o porodici Likov
Copyright YOUTUBE/SCREENSHOT/ABVGAT

Potpuno nerealna priča, ravna izmišljenim fikcijama iz filmova, dolazi iz Sibira gde je 40 godina živela porodica Likov, potpuno izolovana i nije imala nikakav dodir sa civilizacijom.

Ovi pripadnici fundamentalističke pravoslavne sekte, koja od 17. veka ne prihvata reformu crkve i napredak, bežali su pred najezdom boljševika koji su ih proganjali. Karp Likov je1936. godine sa porodicom i dvoje dece odlučio da se skloni duboko u šumu.

Sa suprugom Akulinom, sinom Savinom i ćerkom Natalijom, kao i Dimitrijem i Agafijom koju su u međuvremenu dobili, živeli su punih 40 godina tako izolovani od civilizacije, a slučajno su otkriveni 1978. godine.

Prizor je bio nerealan, a geolozi koji su ih slučajno našli pričali su da ih je scena podsetila na srednji vek. Još veće iznenađenje usledilo je kad su shvatili da porodica Likov nije znala za Drugi svetski rat niti bilo šta što se dešavalo u svetu, prenela je Nacionalna geografija.


Prilikom prvog kontakta naučnici su Likovim ponudili hleb, džem, keks i druge namirnice, ali ovi su uglavnom sve to plašljivo odbijali, odgovarajući da im je "to zabranjeno".

Jedina stvar koju su prihvatili bila je so.

Najmlađa ćerka i danas živi izolovana

Agafija Likova, koja je rođena 1944. godine, jedini je preživeli član ove porodice, a od 1988. godine živi potpuno sama u svojoj kolibi i ni po koju cenu ne želi da je napusti.

 

 

Kada su u junu 2019. godine pokušali da je premeste na bezbednije mesto, jer je bilo planirano lansiranje svemirske letelice sa kosmodroma Bajkonur iz Kazahstana, ona je to odbila.

 

Kolibu je napustila jednom, kada je morala u civilizaciju zbog pregleda i nikako joj se nije svidelo.

- Toliko je automobila na ulicama, pa šta će vam to? Oni prave toliko dima, ne može da se diše - rekla je tada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike