Tom Kruz u problemu na snimanju „Nemoguće misije 8“: Za sve su krivi helikopteri i polarni medvedi

14.03.2023

07:50

0

Autor: Dejan Ćirić

Glumcu je zabranjeno da sleće na arktički Svalbard

Tom Kruz u problemu na snimanju „Nemoguće misije 8“: Za sve su krivi helikopteri i polarni medvedi
Tom Kruz - Copyright Profimedia

Guverner Svalbarda, norveške teritorije udaljene 600 milja od Severnog pola, odbio je da izda dozvolu za 30 sletanja helikoptera u okviru snimanja osmog dela filmske franšize "Nemoguća misija" sa Tomom Kruzom.

Profimedia
 

Šefica odeljenja za životnu sredinu Kristin Hegelund rekla je da vlasti pokušavaju da "očuvaju praktično netaknutu životnu sredinu na Svalbardu" i da će se sve na toj teritoriji odvijati tako da ne dođe do nepotrebnog uznemiravanja ljudi ili životinja, prenosi Tajms.

Problemi za Paramaunt

Glumačka ekipa trebalo bi u sredu da doputuje radi tronedeljnog snimanja, a kašnjenje zbog dobijanja dozvole moglo bi da izazove probleme za producentsku kuću Paramaunt, jer je planirano da snima u kratkom vremenskom periodu kada je na Svalbardu skoro konstantno svetlo.

Lokalna producentska kompanija PolarKs, koja koordinira snimanje, uložila je žalbu na odluku guvernera. Kako se navodi, ta kuća je ranije dobila dozvole za sletanje helikoptera u udaljene delove ostrva za prethodne projekte, ali ne u ovom obimu.

Profimedia
 

Uznemiravanje polarnih medveda

Norveška ministarka kulture Anet Tretebergstuen ranije je odbila produkcijskoj kompaniji uobičajene subvencije koje bi dobijala za snimanje u Norveškoj, navodeći kao razlog zabrinutost zbog narušavanja pejzaža Svalbarda.

Mark Volf, pilot kaskader helikoptera koji je radio sa Kruzom i odvojeno snimao na Svalbardu, razumeo je dilemu.

Tom Kruz Profimedia
 

- Tom voli da ide na mesta u helikopterima, a ne na zadnjem delu skimobila. Ali danas moramo uzeti u obzir buku i uznemiravanje divljih životinja zbog helikoptera. To je svetska prestonica polarnog medveda. Ponekad postoji određeni uzgoj koji se odvija u doba godine i ne žele da ih uznemiravaju. Sada je proleće pa oni tek izlaze iz hibernacije - objasnio je Volf.

Na Svalbardu živi 2.700 ljudi, kao i oko 3.000 polarnih medveda.

Profimedia
 

Već je snimano na tom području

Netaknuti ledeni pejzaži i visoki glečeri ranije su privlačili velika imena na Svalbard - poznato je da su tu snimani "Umri drugi dan", filmu o Džejms Bondu iz 2002. godine, a Kolin Farel i Stiven Grem su tamo snimali u ledu za mini seriju "Severna voda" 2021.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike