(Bolji) život bez kafe

16.09.2020

13:17 >> 20:52

0

Autor: 24sedam

Teško je misliti o tom za mnoge savršenstvu mirisa i ukusa, kao o nečemu što nam šteti

(Bolji) život bez kafe
Copyright Profimedia

Crna, bela, s kofeinom ili bez njega, espreso, moka ili nes, „njeno visočanstvo” kafa neizostavni je deo svakodnevice većine ljudi.

I nećemo početi ovu priču o kafi kao o našoj nezdravoj navici, već pitanjem da li je omiljeni narodni napitak ipak porok? Možda i nije loše da je pijemo u razumnim količinama, ali ipak ćemo odustajanjem od nje imati zdravstvenih koristi. Iza ove tvrdnje, naravno, stoji nauka.

profimedia

Krećemo od početka, od prve jutarnje kafe. Mi mislimo da nas ovaj napitak razbuđuje i održava budnima, dok stručnjaci kažu da ćemo bez nje imati više energije. Međutim, problem je mnogo kompleksniji. Naše telo je fini, složeni, inteligentni sistem koji, kada se jednom navikne na kafu kao veštački stimulans, više neće moći bez nje. Dakle, zaista će nam biti neophodna za lakše buđenje, jer će se telo osećati tromo bez nje.

I koliko god da deluje da je teško, razmislite o odustajanju od tog, za većinu, savršenstva ukusa.

Pre svega, ujutru ćete imati više energije ako ne popijete kafu. Pripremite se na to da ćete se u prvih sedam dana osećati loše jer ste ukinuli kafu svom organizmu, ali s vremenom telo će postati svežije i spremno za dan pun aktivnosti.

 

Drugo, nemojte biti rob kafe. Istraživanja pokazuju da više od 50 odsto ljudi koji redovno piju kafu ima umerene do jake glavobolje samo ako na jedan dan propusti da je popije.

profimedia

 

Kofein je i jak stimulans koji podstiče nervni sistem i čini nas nervoznijima i podložnijim stresu. Uz to, vrlo često je krivac za nastajanje povišenog krvnog pritiska.

Na kraju dana znajte da kafa kvari miran san, a onda ne valja ni dan.

Zanimljivo je da poluživot kafe traje pet sati. To znači da ako kafu popijete u 14 časova, samo polovina kofeina će napustiti vaš organizam do 19 sati, što neće biti dovoljno za mirnu noć. Kafa, dokazano je, ima snažnu povezanost s nesanicom i poremećajem sna, što znači da ćete bez kafe spavati kao beba.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike