Korona otkazuje balove u Beču

20.09.2020

11:00 >> 08:08

0

Autor: S.K.

Bečki valcer se ove godine neće igrati u glavnom gradu Austrije

Korona otkazuje balove u Beču
Copyright Profimedia

Većina balova u Beču ove godine neće biti održana zbog pandemije korona virusa, saopštio je “Komitet tradicionalnih bečkih balova”. Tako se neće održati Bal lekara, Bal pravnika, Bal oficira, Konkordia bal, Bal farmacije.

Sve dok je broj novozaraženih velik, nema brzih i povoljnih testova ili vakcine organizovanje balova nije odgovorno ponašanje, navodi se u saopštenju. Takođe Komitet organizatora tradicionalnih balova smatra da je nemoguće organizovati balove tokom balske sezone zbog ograničenja koja su na snazi. Između ostalih, da jedna osoba može plesati samo sa drugim licem iz istog domaćinstva i da svi posetioci bala moraju poštovati distancu od najmanje jednog metra.

Inače, balovi predstavljaju važan ekonomski faktor, jer samo prošle godine, prema proceni Privredne komore, oko 520.000 posetilaca balova ostvarilo je obrt u visini od 151 miliona evra.

Za sada je još nejasno da li će bečki Opernbal biti održan, jer se o tome još nije izjasnila Opera.

Pixabay

Godišnje se u Beču održi preko 450 balova a neki od njih imaju oko 6.000 učesnika. Balove imaju filharmoničari, kafedžije, cvećari, poslastičari, tu je i „Bal Crvenog krsta“ a pred Božić i „Novogodišnji bal“. Dreskod se razlikuje od bala do bala. Ukoliko su u pitanju tradicionalni balovi, onda je za dame obavezna dugačka večernja haljina, a za gospodu smoking ili frak.

Najznačajniji od svih balova je Opernbal a ulaznica za njega košta oko 280 evra. Otvara se tradicionalno valcerom “Na lepom plavom Dunavu”. Još jedna tradicija na ovom balu je predstavljanje “debitanata”, dece bogataša. Mlade dame u salu ulaze u istim, skupim haljinama sa buketićima u rukama a mlada gospoda u frakovima. Bal svake godine prenosi Austrijska državna televizija, ali i nemačke stanice.

Prvi Operski bal održan je u vreme održavanja Bečkog kongresa (1814./15.) kada su se umetnici tadašnje Dvorske opere pridružili svečanostima povodom održavanja tog političkog skupa. U Državnoj operi bal je prvi put održan 1877. godine.

Opčinjenost bečkim balom i valcerima se proširila u mnoge delove sveta, pa se Bečki bal održava u oko trideset metropola širom sveta. Prvi bal u Srbiji organizovao je knez Miloš Obrenović u Kragujevcu 1834.godine. Postoje podaci i da je pre toga 1827.godine održan prvi bal u Zemunu i zna se samo da ga je priredio neki gostioničar. U Beogradu je prvi bal održan 1837.godine na inicijativu engleskog konzula Lojda Džordža Hodžesa i u čast kneza Miloša Obrenovića, kome su prisustvovali domaći i strani zvaničnici.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike