Jevreji dočekali 5781. Novu godinu

20.09.2020

13:48

0

Autor: A.G.

Proslava počela u sumrak 18. septembra, završava se večeras

Jevreji dočekali 5781. Novu godinu
Copyright profimedia

Roš Hašana – praznik koji jevrejski narod slavi dva dana.

Datum obeležavanja po gregorijanskom kalendaru varira na godišnjem nivou, jer je jevrejski kalendar lunisolarni – što znači da se temelji na mesečevim i solarnim ciklusima. Prevedeno s hebrejskog  znači “glava godine”, proslavlja se tako što se  prisustvuje molitvama u sinagogi, sluša zvuk drevnog muzičkog roga i jede raznolika simbolična i ukusna hrana.

Roš Hašana označava početak 10 dana pokajanja u judaizmu. Ovo razdoblje kulminira Yom Kipurom, svetim danom u kojem Jevreji poste i mole se, za iskupljenje svojih grehova . Da biste nekome jevrejske vere poželeli srećnu Novu godinu, možete reći „Shana Tova“, što znači „dobra godina“, ili „Shana Tova Umetukah“, što znači „dobra i slatka godina“.

profimedia

Iako Roš Hašana slavi jevrejsku Novu godinu, takođe znači i stvaranje svemira. U judaizmu se uči da je Hašem (Bog) stvorio svemir u šest dana.

Tokom Roš Hašana, kao i Šabata, pripadnici jevrejske nacije koji su pobožni, suzdržavaju se  od  određenih  aktivnosti poput korišćenja električnih uređaja, vožnje ili pisanja. Tradicionalno, prisustvuje se molitvama u sinagogi, iako će ove godine verovatno biti manje ljudi zbog pandemije koronavirusa.

U oba jutra verske svetkovine, tokom molitve, duva se šofar, drevni muzički instrument koji se obično izrađuje od ovnovog roga. Još jedna tradicija koja se praktikuje tokom verskog festivala je Tashlich, koja dolazi od hebrejske riječi “bacati”. U činu koji predstavlja oslobađanje od  grehova, oni koji učestvuju u ritualu, posete reku ili potok prvog dana Roš Hašane, gde izgovaraju posebne molitve. Iako neki Jevreji bacaju hleb u vodu kao deo tradicije, rabini su u 14. veku osudili ovaj čin.

Za vreme Roš Hašane, svečani obroci se dele između porodice i bliskih prijatelja. Raznolika slatka hrana simbolizuje slatku godinu pred nama. Hrana koju možete očekivati ​​na stolu tokom jevrejske Nove godine uključuje jabuke i med, nar, tortu od meda. U domu se tradicionalno pale sveće u znak dobrodošlice novoj godini.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike