Čarobnica za frizuru i šminku

17.10.2020

08:00 >> 18:21

0

Pre nego što pročitate tekst o Slađani Miljković pogledajte galeriju jer će vam tek onda biti jasno kakve frizure ona pravi

Čarobnica za frizuru i šminku
Copyright Promo/Slađana Miljković

U Leskovcu nema ko nije čuo za Slađanu Miljković i njene unikatne frizure koje su, svaka za sebe, mala umetnička dela. Isto važi i za šminku. Zato su joj ruke pune posla i kod nje dolaze maturantkinje, mlade i sve one dame koje žele da im frizura bude unikatna i da se ne pokvari nakon nekoliko sati.

Tridesetsedmogodišnja Slađana je završila Tehnološki fakultet, biohemijsko inženjerstvo ali obrazovanje nije unovčila. Talenat jeste:

-Od malena sam imala sklonosti ka umetnošću. Pevanje, slikanje, šivnje, bavljenje kosom. Pravila sam frizure najpre lutkama a kasnije ih zamenila drugaricama koje su moje frizure oduvek nosile za neke bitne događaje, što znači da su i te početne frizure bile valjane.

Promo/Slađana Miljković

I pored skromnosti, moramo da primetimo da Slađanine vešte ruke od kose prave umetnička dela:

-Sve sto sam do sada videla da je napravljeno od kose a da mi se svidelo, napravila sam. A mnoge sam napravila iz moje mašte, iz glave. Dovoljno mi je da vidim sliku frizure i jasno mi je kako da je napravim. Naravno, danas svima internet znači u poslovanju pa i meni, razne poučne stvari svakodnevno viđam na Facebook-u, Instagramu ali mi ništa više od toga ne treba, poput kurseva, jednodnevnih edukacija… to je pljačka. Ako je šminkanje i oblikovanje kose umetnost, kako onda naučiti umetnost?! Umetnici se rađaju. Ili ti je jasno ili ti ništa nije jasno. Mene su moje ideje, a sada me već i iskustvo izdvojilo i učinilo da imam posebna dela.

Slađana Miljković ima svoj jedinstven način rada:

-Imam svoj način rada i tehniku koja je izgleda samo meni jasna. Ja to u momentu rešavam i kad je nerešivo. Na primer, vrlo često mi mlade traže opuštene frizure, da deluje neobavezno i to nije teško oblikovati, ali je problem da se to napravi i da stoji do kraja dana. Po tome su moje frizure poznate – nema raspadanja dok vlasnice frizure to same ne požele.

Vešta frizerka i šminkerka kaže da joj iskustvo dosta pomaže:

-Kad vidim kosu, znam tačno šta mogu a šta ne da radim sa njom. Mušterije imaju svoje zahteve ali ponekad to nije ostvarljivo zbog prirode njihove kose. Uvek imam rešenje kakva god da mi kosa dođe u ruke.

Neke frizure napravim neverovatnom brzinom, to su uglavnom komercijalne stvari, a za neke koje sam radila i po par sati. To nije nosivo, to su frizure za slikanja, revije… i to su ta umetnička dela koja zahtevaju i vreme i strpljenje poput šesira, cvetova, valova, pa je tu i Ajfelov toranj, toranj u Pizi…

Promo/Slađana Miljković

Slađana ima dosta posla:

-Vrlo često po godinu dana unapred upisujem mlade i ostale žene koje se odluče za saradnju sa mnom. Zadovoljna sam postignutim uspehom i mogu fino da živim od ovog posla. Možda zbog toga što uživam u svom poslu i što mi predstavlja neverovatno zadovoljstvo, delujem skromnije jer se nikada nisam potrudila da odem dalje iz Leskovca, što ne znači da ne vidim sebe na radu za neki film, reviju, spot. Ponude nisam imala ali se nisam ni trudila da dodjem do nekog ko bi me negde predlozio. Volela bih da imam ta iskustva.

Promo/Slađana Miljković

Pored unikatne frizure, dame u Slađaninom studiju mogu dobiti i uslugu šminkanja:

-Kao dete sam mnogo volela u školi čas likovnog, da crtam, slikam. Kad sam shvatila da šminkanjem sve to obuhvatam, sve te boje, četkice, pa za mene nema lepšeg posla nego što je moj. Šminkanje mi je takvo uživanje i sa takvom ga lakoćom radim da ga jedva doživljavam kao posao. Sve te gospođe koje šminkam su mi platno na kojem slikam i iz toga nastane nešto prelepo.

Diplomirani ali nesuđeni inženjer biohemije kaže da voli što je njen rad prepoznatljiv jer sve njene frizure i šminka nose njen unikatni pečat. Nama ostaje samo da žalimo što nam Leskovac i Slađana nisu bliži.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike