Nije za one koji se plaše dubina: Pogledajte snimak najdublje tačke na Zemlji (VIDEO)

01.04.2023

20:08

1

Najdublja tačka okeana je Marijanska brazda u Pacifiku, koja doseže dubinu od čak 11.034 metara

Nije za one koji se plaše dubina: Pogledajte snimak najdublje tačke na Zemlji (VIDEO)
Copyright Pixabay

Okeani su velika i misteriozna prostranstva koja pokrivaju gotovo tri četvrtine površine Zemlje. Njihove dubine su neverovatne, a najdublja tačka okeana je Marijanska brazda u Pacifiku, koja doseže dubinu od  čak 11.034 metara! Ova dubina je viša od najviše tačke na Zemlji - Mont Everesta koji je 8.848 metara.

Kako to izgleda gledaoci su mogli da vide na video snimku koji je nedavno objavljen na društvenim mrežama i koji zaista nije za one koji se plaše dubina.

Inače, sve okeane na planeti, Atlantski, Tihi, Indijski, Južni i Arktički, povezuje jedinstveni hidrološki ciklus. Okeanski tokovi se neprekidno kreću između kontinenata, a morska voda se konstantno zagrejava, hladi i cirkuliše u celom svetu. U dubinama okeana se kriju tajne koje se tek počinju otkrivati, a najdublje tačke predstavljaju izazov za naučnike i istraživače koji pokušavaju saznati šta se tamo nalazi.

Dubina okeana igra ključnu ulogu u regulaciji klime na Zemlji. Zbog velike količine vode, okeani apsorbuju veliku količinu toplote i sprečavaju njeno nagomilavanje u atmosferi. Okeanski tokovi takođe utiču na temperaturu na kopnu, pri čemu hladna voda iz Arktičkog okeana utiče na temperaturu na severnoj polulopti, dok topla voda iz Tihog okeana utiče na tropske regije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike