Profesorka za učenike 21. veka

25.09.2020

09:00 >> 08:03

0

Lakše se uči u naučnom parku i uz interaktivne satove, za koje je zaslužna profesorka iz Šapca

Profesorka za učenike 21. veka
Copyright Promo/Tatjana Marković Topalović

Profesorka fizike u šabačkoj Medicinskoj školi „Dr Andra Jovanović“ mr Tatjana Marković Topalović sve je samo ne obična profesorka koja se strogo drži table, dnevnika i ocena. Tokom dugogodišnje karijere trudila se da deci na što kreativniji način približi nauku. A to je samo jedan od razloga što je bila naš kandidat za titulu najboljeg nastavnika:

Promo/Tatjana Marković Topalović

– U avgustu 2018. godine izabrana sam za jednog od tri predstavnika za svetsko takmičenje „Global Teacher Prize”, koje je održano u martu 2019. godine. Druga dva kandidata su bila učitelj Dragan Kuveljić i profesorka matematike i informatike Katarina Veljković iz Prve kragujevačke gimnazije. Katarina se plasirala među 50 najboljih nastavnika sveta. Sve troje smo izabrani ispred kvalitetnog i kvalifikovanog žirija koji su činili: dr Branislav Ranđelović, v. d. direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, dr Srđan Verbić, bivši ministar prosvete, Vigor Majić, direktor IS „Petnica”, i dr Dragica Pavlović Babić, saradnik Instituta za pedagoška istraživanja i predstavnik Udruženja „Živojin Mišić“. Pomenutno udruženje već šest godina, prema veoma jasnim, preciznim i oštrim kriterijumima, nagrađuje najbolje nastavnike Srbije. Udruženje je, takođe, potpisnik ekskluzivnog ugovora sa fondacijom „Varkej”, koja organizuje pomenuto takmičenje, čiji je nagradni fond milion dolara. Godine 2019. pobedu je odneo Peter Tabiči iz Kenije.

Promo/Tatjana Marković Topalović

Mr Tatjana Marković Topalović je jedan od autora interaktivnih asocijativnih satova. Svaki od ovih satova je poseban i zahteva solidno školsko znanje jer na mestu brojke stoji asocijacija na cifru. Tako jedan sat zahteva poznavanje fizike, drugi matematike, treći hemije… Profesorka planira da ove satove ima svaka škola u Srbiji, a da prihod od prodaje utroši u opremanje škola na seoskom području.

– Situacija sa asocijativnim satovima uvek je aktuelna, a njihova upotreba u obrazovanju vrlo inspirativna. Nažalost, još uvek nismo uspeli da napravimo strategiju na nivou zemlje ili lokalne zajednice. Za ovu strategiju su nam potrebna ozbiljnija sredstva i sistematska podrška prema hijerarhiji obrazovnih institucija. Verujemo da je ideja nova i da može da se razvija kroz autorizaciju asocijativnih satova. Među satovima na izvornoj izložbi 2016. godine bilo je i nekoliko kreativnih i izuzetnih satova koje su osmislile kolege najbolji edukatori Srbije. Smatram, još uvek, da se njihovim plasiranjem mogu pokrenuti preko potrebne školske biblioteke u seoskim područjima.

Promo/Tatjana Marković Topalović

Pored projekta interaktivnih satova, profesorka Tatjana Marković Topalović je s kolegama učestvovala u još jednom radu:

– Park nauke u Šapcu osmislila je grupa autora: prof. dr Mirjana Popović Božić, prof. dr Ilija Savić, prof. dr Marko Popović, mr Goran Stojićević i ja. Ideja za Park nauke datira još od 2003. godine, kada su njegovi autori objavili prvi stručni rad o fenomenu „učećih parkova”. U trenutku otvaranja, 2014. godine, Park je brojao 27 instalacija koje su, pre svega, bile okrenute prirodnim naukama: fizici, astrofizici i matematici. Deo Parka posvećen je i hemiji, biologiji i optičkim iluzijama. Park nauke se nalazi u dvorištu Centra za stručno usavršavanje i predstavlja unikatni model trodimenzionalnog udžbenika na otvorenom.

Učenici rado dolaze u Park nauke, kako sa nastavnicima, tako i s roditeljima:

– Učenje na otvorenom ih ushićuje i usrećuje. Ideja je da učenici prođu kroz isti istraživački proces kroz koji je prošao naučnik dok je postavljao svoje zakone i hipoteze. Ovakva znanja i njihov način usvajanja daleko su korisniji, a permanentno znanje je neuporedivo veće, sa jasno odnegovanom kritičkom notom i željom za unapređivanjem 3D udžbenika na otvorenom.

Promo/Tatjana Marković Topalović

Profesorka dodaje da je jedan od problema prevoz maloletne dece od škole do Parka, pa je ova interaktivna učionica dostupna samo nekim školama, što bi trebalo promeniti.

Profesorka mr Tatjana Marković Topalović kaže da njeni učenici, pored lekcija iz fizike, od nje dobijaju i jednu drugu vrstu poduke:

– Fiziku doživljavam kao ekskluzivnu disciplinu uma i smatram da je privilegija izučavati je i baviti se njome. Tako se i ponašam. Moji učenici me poštuju, i mislim da imam dobar balans između obaveznog i neobaveznog dela gradiva koje bi trebalo savladati. Jasno im je kako treba da odgovaraju  i šta bi trebalo da znaju za najvišu ocenu. Mislim da deca, inače, cene pravednost, objektivnost i iskrenost. Pre svega u ocenjivanju. Fizika je ozbiljna, stara nauka, koja s korisnikom komunicira jezikom matematike. Poznajući fiziku, vi zapravo znate i matematiku i hemiju. Dakle, lakše se uče i drugi „jezici“ nauke kada se zna jedan. Parkovi nauke, kojih trenutno ima u Srbiji, deci različitih uzrasta i interesovanja zadaju veoma ozbiljne i delikatne teme i nameću zanimljive intelektualne debate u prostoru različitih nauka.

Promo/Tatjana Marković Topalović

Na samom početku još nove, veoma specifične školske godine, pitali smo profesorku za savet, i za učenike i za nastavnike, kako da uče, bez obzira na koronu:

– Verujem da će naša deca školskog uzrasta, ali i mnogo onih koji su iz prostora obrazovanja, savladati jedan neprijatan period u životu. Trebaće im okidač ili prekidač da se krene dalje. Moj savet svima njima i nama jeste da nam je unutrašnja motivacija neophodna, za bilo kakve promene, ali i za prilaz učenicima. Sami sebe bi trebalo da proglasimo dobrim unutrašnjim motivatorima i da krenemo sistematično i organizovano. Nemamo šta da izgubimo, zar ne? Autosugestija je čudo.

Ili kako profesorka Tatjana voli da kaže: „Nisi gubitnik, dok ne odustaneš.“

Promo/Tatjana Marković Topalović

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike