Fascinantno otkriće: Istraživači pronašli sliku staru 17.300 godina! (FOTO+VIDEO)

24.02.2021

08:00 >> 08:05

0

Istraživač Damien Finč je rekao da je tim uspeo da uzorkuje osinja gnezda koja se nalaze oko slike, kako bi se utvrdila starost umetničkog dela

Fascinantno otkriće: Istraživači pronašli sliku staru 17.300 godina! (FOTO+VIDEO)
Copyright Printscreen/Youtube

Australijski naučnici su otkrili najstariju poznatu umetnost uklesanu u stenu u toj zemlji – sliku kengura staru 17.300 godina.

Umetničko delo dimenzija dva metra naslikano je crvenom bojom na plafonu kamenog zaklona. Pronađeno je u regiji Kimberli u zapadnoj Australiji, poznatoj po aboridžinskim slikama uklesanim u stenama.

Istraživač Damien Finč je rekao da je tim uspeo da uzorkuje gnezda koja se nalaze oko slike, kako bi se utvrdila minimalna i maksimalna starost umetničkog dela.

– Radiokarbonom smo detektovali tri osinja gnezda koja su se nalazila ispod slike, kako bismo sa sigurnošću utvrdili da je slika stara između 17.100 i 17.500 godina. Najverovatnije je stara 17.300 godina – rekao je dr Finč sa Univerziteta u Melburnu.

Naučnici kažu da ova procena čini umetničko delo najstarijom poznatom netaknutom slikom u Australiji.

Pročitajte još:

Koautor studije dr Sven Ouzman dodao je da bi mogla postojati veza između slike kengura i drevne umetnosti iz drugih regiona.

– Ova kultna slika kengura vizuelno je slična stenskim slikama sa ostrva u jugoistočnoj Aziji koje su nastale pre više od 40.000 godina, što sugeriše na kulturnu vezu između njih – rekao je on.

Ranije ove godine, istraživači su na ostrvu Sulavezi u Indoneziji pronašli najstariju pećinsku sliku na svetu, sliku svinje u prirodnoj veličini.

U Južnoj Africi, crtež sličan današnjem heštegu, stvoren pre 73.000 godina, najstariji je poznati crtež na svetu.

Kisi Gore-Birč, predsedavajuća korporacije “Balangara Aboridžina”, naglasila je značaj otkrića slike kengura uklesane u steni.

– Važno je da se starosedelačke priče ne izgube i da generacije koje dolaze budu upućene u istoriju njenog nastanka – rekla je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike