U Helsinkiju psi otkrivaju inficirane kovidom 19

25.09.2020

17:00 >> 14:45

0

Autor: S.Kalaba

Gotovo nepogrešivo mogu da nanjuše zaražene osobe

U Helsinkiju psi otkrivaju inficirane kovidom 19
Copyright Profimedia

Aerodromom u glavnom gradu Finske već patroliraju četiri psa koji njuškanjem otkrivaju ko je od putnika zaraženo korona virusom. Kako su psi pokazali veliku efikasnost, razmišlja se o mogućnostima da počnu da se koriste i u bolnicama, domovima za nezbrinute osobe, na sportskim i kulturnim događajima, što bi značajno smanjilo brzinu testiranja i umanjilo troškove.

Profimedia

Proces testiranja uz pomoć fantastične sposobnosti pasa da detektiraju mirise sprovodi se na dobrovoljnoj bazi. Putnici se zamole da trakom uzmu bris s kože. Potom se na posebnom štandu traka s uzorkom stavi u čašu pa među druge čaše s kontrolnim uzorcima. Kad psi nanjuše „sumnjivi“ uzorak uzet od osobe koja je inficirana SARS-CoV-2 virusom, na to upozoravaju zavijanjem, lajanjem ili tapkanjem šapom. Sve putnike koje su psi detektovali kao inficirane, onda testiraju klasičnim PCR testovima kako bi se proverio pseći njuh.

Na naučnim straživanjima, pre nego su psi počeli da njuškaju putnike u Helsinkiju, utvrđeno je da su skoro 100% uspešni u otkrivanju zaraženih SARS-CoV-2 virusom.

Jedna francuska studija zaključila je da je slatkasti miris inficiranih kovidom specifičan u odnosu na ljude koji nisu inficirani, a psi mogu da otkriju tu razliku. Uz to, pseći njuh daleko je jeftiniji nego druga testiranja. Helsinški pilot program koji treba bi trebalo da traje četiri meseca koštaće 300.000 eura.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: jutarnji.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike