Upoznajte gimnastičarku Natašu (24) koja je alergična na sve: Njena kosa, suze i vežbanje je mogu ubiti (VIDEO)

19.10.2020

17:47 >> 10:17

0

Nataša ima 24 godine i redak sindrom aktivacije mastocita, što znači da je alergična na mnogo toga, uključujući i vežbanje

Upoznajte gimnastičarku Natašu (24) koja je alergična na sve: Njena kosa, suze i vežbanje je mogu ubiti (VIDEO)
Copyright Fejsbuk/Natasha Coates - Disability Gymnast

Gimnastičarka Nataša Koats je alergična na sve! To znači da bi njena kosa, suze ili znoj mogli da je ubiju u svakom trenutku.

Nataša ima 24 godine i redak sindrom aktivacije mastocita, što znači da je alergična na mnogo toga, uključujući i vežbanje. Mastociti su vrsta vezivnih ćelija koje povećavaju imuni odgovor (pomažu u zaštiti od bolesti i zarastanju rana) tako što oslobađaju histamin. Kod osoba sa sindromom aktivacije mastocita oslobađanje ovih hemikalija događa se bez razloga, kada telo nije pod napadom bolesti

kada se Nataši dogodi napad, njeno telo oslobađa previše hemikalija. Okidači mogu biti razni, a lekari smatraju da je u gimnastičarkinom slučaju okidač i vežbanje, kada se telo greje i znoji.

Sindrom se razvio u Natašinoj osamnaestoj godini, od kada joj je “život visio o koncu” preko 250 puta. Svaki put bi završila u bolnici.

Nataša se bavi gimnastikom od svoje osme godine. Kada su počele alergijske reakcije, morala je da prilagodi treninge novonastalom stanju. Skoro sve gimnastičarke treniraju 30 sati nedeljno, a Nataša 6 ili 7.

 

View this post on Instagram

 

Message to my sick self: Know that you are good enough. Please don’t give up when things get tough ❤️

A post shared by Natasha Coates (@natashacoatesgb) on Sep 13, 2020 at 10:42am PDT

– Sve se odigralo preko noći. Bilo mi je teško da mislim o sebi kao o osobi sa invaliditetom, jer nisam ni znala šta to znači. To što se bavim sportom za osobe sa invaliditetom omogućilo mi je da shvatim ko sam i šta želim od svog života. Kada vežbam, gubim osećaj ispod laktova i ispod kolena, zbog čega mi je teško da osetim opremu. Ne mogu da osetim da li sam se uhvatila za šipku, samo osetim da me vuče na dole, ako sam je uhvatila – ispričala je Nataša za BBC.

Stres i trauma zbog učestalih hospitalizacija prouzrokovali su da izgubi kosu.

Želja joj je da gimnastika nađe svoje mesto među paraolimpijskim sportovima. Na Britanskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom Nataša je osvojila 5 zlatnih medalja. Čak i pobeđivanje može da izazove alergijsku reakciju, ali vredno je rizika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike