Testival - festival testa, testenine i hleba

26.09.2020

12:00 >> 14:02

0

Neizostavna hrana na svim trpezama sveta

Testival - festival testa, testenine i hleba
Copyright Pixabay

Drugi po redu Testival ima svoju temu – HLEB, pa će miris svežeg hleba i peciva zapljusnuti sve posetioce Dorćol Placa 17.10. i 18.10.2020., od 11 do 18 sati.

Ideja je proistekla iz želje za očuvanjem istorijata kulture ishrane u Srbiji,

Više od 30 izlagača iz cele Srbije predstaviće proizvode od testa, a biće tu i raznih domaćih sokova, džemova, meda…

Može li testo biti zdravo a i isto tako ukusno kao iz bakine kuhinje? Odgovor na ovo pitanje pružiće učesnici ovog ukusnog festivala. Biće to prilika da naučite kako sami da napravite najzdraviji hleb, da uvek uspeva, a da ne goji. Dakle, svi posetioci moći će da nauče mnoge veštine pripreme hleba i testa, uz praktične savete i besplatnu degustaciju nakon toga.

pixabay

Naša diva, srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica, Gorica Popović će drugog dana TESTIVALA održati radionicu i otkriti sve njene kulinarske tajne pravljenja sitnih kolača! Gorica je veliki zaljubljenik u kulinarstvo, a pripremu sitnih kolača smatra jednom vrstom umetnosti.

Posebna atrakcija drugog dana biće radionica koju će voditi majstor pekar Miloš Damjanović, prvak Srbije u pravljenu bureka sa sirom!

Svi koji vole tradicionalnu srpsku kuhinju dolaze na Festival TESTIVAL pa dođite i vi, da ne zaboravimo ono u čemu smo tako dobro uživali. Mnoga jela nećete moći da probate nigde drugde osim na Festivalu TESTIVAL 2020, poručuju organizatori.

A nakon što se upoznate sa savremenim načinima pravljenja hleba, vratite se na početak, u prošlost, upoznajte i istoriju hleba. U srcu Srema, nalazi se jedini muzej u Srbiji koji prati put zrna pšenice.

Zbirka obrednih hlebova koja se čuva u Muzeju hleba je zbirka od posebnog značaja. Ovu zbirku čini 96 različitih vrsta hlebova koji su se kod Srba mesili za godišnje cikluse praznika i za običaje porodičnog ciklusa. Tokom vremena, obredni hlebovi doživljavali su mnoge transformacije i bili izloženi različitim uticajima, tako da se danas sreću u mnogo različitih oblika, naziva, motiva i namena. Pomoću izloženih predmeta ispričana je priča o hlebu i načinu na koji se on dobijao u Srbiji nekada, o njegovom značaju i simbolici ali i o ljudima, običajima, načinu života u prošlosti.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: dobrevesti.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike