Decenijama je jedna od najprodavanijih igračaka na svetu! Dostupna je u različitim varijantama, a danas je veoma "uticajna" na internetu!

15.03.2023

08:22

0

Autor: I. P.

Najprodavanija Barbi lutka ikada bila je Totalli Hair™ Barbie iz 1992. godine, koja je imala kosu do poda

Decenijama je jedna od najprodavanijih igračaka na svetu! Dostupna je u različitim varijantama, a danas je veoma "uticajna" na internetu!
Copyright Pixabay

Barbika ili Barbi je lutka koju je proizvela američka kompanija Matel i prvi put se pojavila na tržištu u martu 1959. godine. Poslovna žena Rut Handler zaslužna je za kreiranje ove čuvene lutke, a inspiracija joj je bila nemačka lutka Bild Lili. 

Barbi je skoro 50 godina jedan od najprodavanijih proizvoda u industriji igračaka.

Tokom istorije Barbika je bila dostupna u različitim varijantama, prikazana u različitim životnim situacijama, u različitim zanimanjima, sa dodacima uključujući i ostale članove porodice i kolekcionarske lutke.

Njeno puno ime je Barbara Millicent Roberts, a dobila ga je po ćerki Rut Handler, Barbari, a Ken po njenom sinu Kenetu. Ona je iz izmišljenog mesta Vilovsa u Viskonsinsu, gde je pohađala srednju školu.

Barbin zvanični rođendan je 9. mart 1959, dan kada je predstavljena industriji igračaka tokom sajma igračaka u Njujorku a 1961. godine joj se pridružio njen partner Ken.

 

Impozantne brojke

Prva Barbi lutka prodata je za 3,00 dolara a danas se prodaje u 150 zemalja širom sveta. Više od 100 lutaka se proda svakog minuta, što ukupno čini 58 miliona prodatih godišnje.

Najprodavanija Barbi lutka ikada bila je Totalli Hair™ Barbie iz 1992. godine, koja je imala kosu do poda.

YouTube kanal Barbie ima preko pet miliona pretplatnika, što Barbie čini brendom broj 1 za devojčice na YouTube-u. Barbi ima snažno prisustvo na društvenim mrežama sa preko 14 miliona fanova na Fejsbuku, 267.000 pratilaca na Tviteru i 1,2 miliona pratilaca na Instagramu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike