Bogata kultura, strast prema fudbalu, samba i najveći karneval na svetu - Moguće u samo jednom gradu na svetu

12.02.2023

13:07

0

Autor: A.G.

Ako želite bolje da upoznate ovaj divni grad pročitajte najneverovatnije činjenice o Riju

Bogata kultura, strast prema fudbalu, samba i najveći karneval na svetu - Moguće u samo jednom gradu na svetu
Strast prema fudbalu, salsa, najveći karneval na svetu - Copyright Profimedia

Brazil je bez sumnje destinacija iz snova za svakog ljubitelja putovanja. Ako volite njegovu bogatu kulturu, volećete da saznate i ove zanimljivosti o Rio de Žaneiru.

Rio je dom najveće urbane šume na svetu

Profimedia
 

Divna mešavina prirode i urbanog života u Riju može se videti u šumi Tijuca, najvećoj šumi na svetu koja koegzistira sa gradom. Iako su ga nekada uništile lokalne plantaže kafe, njenih 32 kvadratna kilometra ponovo je naseljeno milionima sadnica krajem 1800-ih i na kraju je preraslo u ogromnu šumu punu divljih životinja.

Ulična umetnost je legalna u Rio de Žaneiru

Profimedia
 

Prošetajte ulicama Rija i neće vam trebati mnogo da vidite koliko ulična umetnost ukrašava gradske zgrade. Sve dok umetnici imaju dozvolu vlasnika zgrade i to nije istorijska zgrada, oni mogu da je slikaju bilo kojim dizajnom kojim žele.

Škole sambe su više od karnevalskih parada

Profimedia
 

Brazilske škole sambe su uglavnom poznate po svojim živahnim nastupima tokom karnevalskih parada u Riju. Međutim, one su mnogo dublje uključene u lokalnu zajednicu. Često smeštene u blizini favela, škole sambe provode celu godinu pripremajući se za parade sledeće godine i pružaju besplatno obrazovanje. Kao rezultat toga, ljudi su strastveno lojalni školama sambe na isti način kao i fudbalskim timovima.

Najveća karnevalska zabava na svetu

Profimedia
 

Rio de Žaneiro ima najveću karnevalsku zabavu na svetu. Primera radi, 2004. godine, preko 400.000 stranih turista pohrlilo je u grad na proslave kako bi se pridružilo milionima meštana koji već učestvuju u čuvenim paradama i uličnim zabavama.

Rio drži rekord za najveću posećenost fudbalskih utakmica

Profimedia
 

Finale Svetskog prvenstva u Rio de Žaneiru 1950. godine bilo je najposećenija fudbalska utakmica na svetu. Utakmica između Urugvaja i Brazila održana je na stadionu Marakana na kojem je bilo skoro 200.000 ljudi.

Najplavlje nebo na svetu

Profimedia
 

Ova izjava deluje smelo, ali je zapravo zasnovana na anketi koju je 2006. uradila izvesna Anja Honbaum koja je putovala svetom u potrazi za „najplavim“ nebom na svetu. Posetila je 20 različitih destinacija, uključujući Novi Zeland i Južnu Afriku, na 72-dnevnom putovanju u okviru takmičenja na kome je pobedila. Da bi dobila tačne rezultate, koristila je poseban prenosni spektrometar koji su razvili naučnici Britanske nacionalne fizičke laboratorije.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike