Veliki kanjon jedna je od najposećenijih turističkih atrakcija

03.02.2023

19:34

0

Autor: M. J.

Tokom zimskih meseci najčešće je zatvoren za posete, a severni delovi su i po nekoliko meseci pod snegom

Veliki kanjon jedna je od najposećenijih turističkih atrakcija
Velki Kanjon - Copyright Pixabay

Nacionalni park "Veliki kanjon", osnovan 1919. godine, jedan je od najstarijih nacionalnih parkova u Sjedinjenim Državama i dom je Velikog kanjona, klisure duboke jednu milju koju je stvorila reka Kolorado i koja izaziva strahopoštovanje.

Pixabay
 

Dugo se smatral jednim od sedam svetskih čuda. Posetioci hrle da vide ovu jedinstvenu kombinaciju geološke boje i erozionih oblika. Sa ložama Nacionalnog parka koje pružaju vrhunski smeštaj u parku na Južnom obodu – sa kultnim ložama kao što su El Tovar i Bright Angel – naći ćete sve što vam je potrebno za uživanje u poseti Velikom kanjonu.

Visinska razlika od preko 300 m između severnih i južnih krajeva kanjona uslovljava i značajne klimatske razlike. Tokom zimskih meseci najčešće je zatvoren za posete, a severni delovi su i po nekoliko meseci pod okriljem snežnog pokrivača.

Pixabay
 

Sa druge strane, u dubinama donjeg dela kanjona vladaju neki sasvim drugačiji uslovi. Prosečna temperatura je oko 38 stepeni celzijusa, a maksimalna često prelazi i pedeseti podelak. Usled velikih razlika u klimatskim odlikama Velikog kanjona na njegovoj teritoriji se izdvaja čak pet vegetacijiskih pojaseva, od kojih je jedan pustinjski.

Pixabay
 

Veliki kanjon Kolorada s pravom je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija. Ljubitelji prirode imaju mogućnost da u prirodnim staništu posmatraju jelene, antilope, losove, pa čak i risa ili kojota. Takođe, iznenađujuće velika raznovrsnost biljnog sveta krasi ovaj negostoljubiv predeo. U pratnji iskusnih vodiča organizuju se raznovrsne pešačke, biciklističke ili ture različitim motornim vozilima. 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike