Pronađena grobnica mumificiranih krokodila u Egiptu: Naučnici fascinirani prvim rezultatima istraživanja (VIDEO)

21.01.2023

11:05

0

Mala grobnica u kamenu sadržala je pet skeleta i pet lobanja velikih krokodila i nalazila se u blizini šest drugih grobnica

Pronađena grobnica mumificiranih krokodila u Egiptu: Naučnici fascinirani prvim rezultatima istraživanja (VIDEO)
Copyright Printscreen Youtube/KSAT 12

Španski arheolozi našli su na jugu Egipta netaknutu grobnicu sa 10 mumuficiranih krokodila. Arheolozi sa Kraljevskog belgijskog instituta prirodnih nauka proučili su mumije i utvrdili da su stari Egipćani žrtvovali krokodile tokom rituala posvećenog bogu Sobeku.

- Ovo je izvanredno otkriće - rekla je arheolog Bea De Kupere.

Arheolozi sa Univerziteta u Haenu otkrili su 2019. grobnicu sa mumijama krokodila u Kubat al-Havi, lokalitetu u blizini grada Asuana na jugu Egipta.

Mala grobnica u kamenu sadržala je pet skeleta i pet lobanja velikih krokodila i nalazila se u blizini šest drugih grobnica u kojima su sahranjeni uglednici regiona. Svi datiraju iz preptolemejskog doba, iz vremena pre 304. godine pre nove ere.

Krokodili su najverovatnije korišćeni tokom rituala za egipatskog boga Sobeka, boga vode i plodnosti, često prikazanog sa krokodilskom glavom. Kom Ombo, udaljen samo 50 kilometara, bio je važan centar u kom su krokodili obožavani.

- U Egiptu je nađeno više od 20 grobnica sa mumijama krokodila, ali pronaći 10 dobro očuvanih mumija krokodila zajedno u netaknutoj grobnici je neverovatno. Za većinu mumija koje su muzeji sakupili krajem 19. i početkom 20. veka, često mladunčadi, ne znamo tačno odakle potiču - rekla je De Kupere.

Arheolozi iz Kubat al-Have pronašli su tragove platna, palminog lišća i užadi, što ukazuje na to da su životnje nekada bile umotane. Međutim, platneni zavoji su sigurno istrulili, a krokodili nisu bili prekriveni velikom količinom smole ili bitumena, što je bilo uobičajeno u novijim periodima. To je omogućilo istraživačima da izmere i temeljno prouče ove primerke.

Prirodna mumifikacija

Najmanji krokodil je dugačak 1,8 metara, a najveći 3,5 metara. Nađeni su primerci dve različite vrste: nilskog krokodila i zapadnoafričkog krokodila. Zanimljivo je da su tri skeleta bila skoro kompletna, dok je mnogo delova nedostajalo kod druga dva.

- Krokodili su prvo bili zakopani negde drugde, verovatno u peščane jame. Ovo im je omogućilo da se prirodno osuše. Zatim su ostaci otkopani, umotani i prebačeni u grobnicu u Kubat al-Hava. Delovi tela su sigurno izgubljeni tokom umotavanja i transporta - objasnila je De Kupere.

Na krokodilima iz Kubat al-Have nisu pronađeni tragovi klanja, pa se pretpostavlja da su ih stari Egipćani udavili, ugušili ili pregrejali izlaganjem suncu tokom dužeg vremenskog perioda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike