Ko je izmislio domaći zadatak i zašto? Zanimljive istorijske činjenice

24.01.2023

16:34

0

Autor: A.G.

Istorija pokazuje da se prvi pomen domaćeg zadatka primećuje u starom Rimu

Ko je izmislio domaći zadatak i zašto? Zanimljive istorijske činjenice
Ilustracija - Copyright Profimedia

Bez obzira na svu nepopularnost koju domaći zadatak danas uživa u društvu, njegovo poreklo je iznenađujuće nejasno. Ako tražite „ko je izmislio domaći zadatak?“ na Internetu, dobićete mnogo rezultata. Neki tvrde da je to izmislila određena osoba, ali pitanje je koliko su ti izvori tačni.

Kao i mnoge stvari, moguće je da domaći zadatak nema nijednog pronalazača.

Domaći zadatak je postojao još u Rimskom carstvu

U stvarnosti, rani koncepti domaćeg zadatka možda postoji vekovima unazad. Naravno, ovo ne mora nužno da znači domaći zadatak kakav danas poznajemo. Međutim, ova ideja i dalje obuhvata aktivnosti kao što su vežbanje ili učenje kod kuće.

Prema nekim piscima, Plinije Mlađi je možda prihvatio rani oblik „domaćeg zadatka“. Podsticao je studente da unaprede svoje govorne veštine van centara za formalno obrazovanje. Na primer, ako su učenici bili kod kuće, tamo bi mogli da usavrše svoje veštine.

Profimedia
 

Što se tiče „titule“ pravog pronalazača domaćeg zadatka, postoje dve osobe koje se kroz istoriju pominju.

Jedan od njih je Johan Gotlib Fihte. Mnogi istoričari ga smatraju ocem nemačkog nacionalizma. Osim političkog života, dao je neke doprinose obrazovanju.

Još jedna osoba koja može tvrditi da je izumitelj modernog domaćeg zadatka je Horace Mann. Man je bio prvi predsednik Antiohijskog koledža, institucije sa sedištem u Ohaju koja postoji i danas. Man je posetio Evropu i otkrio da su evropske metode obrazovanja inspirativne. Po povratku u Ameriku, odlučio je da primeni ono što je primetio još u svom rodnom Masačusetsu. Među stvarima koje je uveo bio je, pogađate: domaći zadatak.

Profimedia
 

Domaći zadatak je u početku bio nepopularan

Iako neki misle da je američki obrazovni sistem prihvatio domaći zadatak od samog početka, istina je da u početku nije bio popularan. Razlozi su bili različiti, uključujući ljude koji su skeptični u pogledu potrebe da se školske aktivnosti obavljaju kod kuće. Mnogi su čak mislili da bi ta ideja bila štetna po dobrobit učenika.

Značajni napori protiv toga uključivali su zabranu domaćih zadataka u Kaliforniji 1907. godine; zabrana koja je trajala više od jedne decenije. Mnoge istaknute publikacije su takođe dovele u pitanje tu praksu. Tokom 1930-ih, Američko udruženje za zdravlje dece čak je tvrdilo da je domaći zadatak oblik dečjeg rada.

Profimedia
 

Neke zemlje zabranjuju ili obeshrabruju domaći zadatak

Čak i do danas, postojanje domaćeg zadatka izaziva kontroverze. Mnogi stručnjaci za obrazovanje i dalje su skeptični u pogledu njegove vrednosti. Drugi ga kritikuju na osnovu toga što učenicima daje manje vremena za hobije i porodicu.

Brojne zemlje ili ograničavaju ili čak zabranjuju domaći zadatak. Jedan značajan primer je Finska. U ovoj zemlji učenici imaju kraće školske časove, a čak i u školi imaju dosta slobodnog vremena za hobije ili interakciju sa drugovima iz razreda i prijateljima.

Školovanje je takođe manje konkurentno, jer je manje naglaska na ocenjivanju, a više na učenju. Možda mislite da bi finski sistem učinio studente lenjim, s obzirom na nedostatak pritiska, ali zapravo, finski obrazovni sistem spada među najbolje na svetu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike