Noćne ptice - kako pobediti alarm?

02.10.2020

18:00 >> 13:49

0

Nekima rano ustajanje ide od ruke, drugi se nikada ne naviknu

Noćne ptice - kako pobediti alarm?
Copyright Profimedia

Kasno ležete i ujutru volite dugo da spavate. I nervirate se zbog toga. Svako ustajajanje za posao teško podnosite. Kako da postanete jedna od onih osoba koja voli rano da se budi? Na početku može biti teško, ali vremenom postaje sve lakše.

Najbolji način je da ranije odete u krevet, te ćete samim tim ranije i ustati. Ako se to ne desi, podesite alarm svaki dan u isto vreme, u startu ne mnogo rano. Za početak, sat vremena pre no što inače ustajete. Kada se telo prilagodi ranijem ustajanju, prirodno ćete i uveče ranije utonuti u san.

profimedia

Da bi uveče ranije zaspali potrebno je da se ranije i umirite. To znači da sat vremena pre spavanja zaboravite na do sada uobičajene večernje aktivnosti poput surfovanja internetom, slanja poruka, odgovaranje na e-poštu, sve to može da čeka do jutra. Dakle, pred spavanje organizmu je potreban mir.
Američka fondacija za spavanje čak preporučuje da prigušite svetlo u sobi koje će se ujutru stopiti sa sunčevom svetlošću. Takodje savetuju i čašu vode na dohvat ruke koju ćete popiti ujutru čim otvorite oči. Razlog za to vide u gašenju jutarnje dehidracije.

Ne idite u krevet bez večere

A ako se pitate koliko sna vam je dovoljno, nema pravila. Ne tražite tačne brojke, ne sprovodite tudje životne navike na sebi, osluškujte svoje telo i um i samo će vam se kasti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike