Raskošan život i erotska umetnost: Kuća bivših robova u Pompeji otkriva tajne nakon 20 godina restauracije

19.01.2023

14:52

0

Autor: A.G.

Postoje dokazi da je služila kao bordel

Raskošan život i erotska umetnost: Kuća bivših robova u Pompeji otkriva tajne nakon 20 godina restauracije
Kuća u Pompeji otkriva tajne iz 2. veka - Copyright Profimedia

Nakon što je skoro dva milenijuma bila zakopana pod ruševinama, kuća Vetija u Pompeji ponovo je otvorena za javnost nakon 20 godina restauratorskih radova.

Kao i većina poznatih gradskih kuća u Pompeji pronađena je u izuzetno dobrom stanju kada je prvi put otkrivena krajem 19. veka. Bogato ukrašena besprekorno očuvanim freskama, uključujući i sobe Kupidona, kuća se smatra jednim od najistaknutijih primera rimske umetnosti tog vremena.

Ko je živeo u ovom drevnom zdanju?

Ova kuća je jedna od najfascinantnijih građevina otkrivenih u drevnom gradu. Procenjuje se da je izgrađena u 2. veku pre nove ere i da se nalazila u nekadašnjem bogatom kraju.

Vlasnici kuće su Aulus Vetius Restitutus i Aulus Vettius Conviva, nekada robovi koji su se obogatili prodajom vina. Nije bilo neuobičajeno da se oslobođeni robovi uzdignu na društvenoj lestvici u Pompeji. U kući su prikazali svoje bogatstvo raskošnim freskama i baštom sa statuama i fontanom.

Pored Amorovih soba, posetioci će videti bronzane i mermerne statue unutar kuće, zasađene bašte, mermerne fontane i zidove bogate ekstravagantnom umetnošću koja prikazuje žrtve, lov, erotske scene i grčku mitologiju.

Jedna od njenih najpoznatijih fresaka nalazi se odmah pored ulaza u kuću i prikazuje Prijapa, grčkog boga plodnosti, kako meri svoj džinovski polni organ na vagi naslonjen na vreću novca. Slika koja je verovatno trebalo da simbolizuje bogatstvo vlasnika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marco Cantile (@fotocantile)

Druga prostorija, u blizini kuhinje, ukrašena je grafičkim erotskim zidnim slikama i arheolozi veruju da je ova prostorija bila korišćena kao bordel, nešto što je bilo uobičajeno u domovima elite u to vreme, pošto je prostitucija bila dozvoljena i društveno i zakonski.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike