Prodavac svog mišljenja ili prodavac magle

08.10.2020

12:00 >> 15:06

0

Autor: S.Kalaba

Novo, dobro plaćeno zanimanje u Italiji, mada nije samo u Italiji

Prodavac svog mišljenja ili prodavac magle
Copyright Pixabay

U Italiji se pojavilo novo, dobro plaćeno, pre svega televizijsko zanimanje: ”prodavac svog mišljenja” (opinionista), piše dnevni list “Domani”.

Kada ih neko pita “od čega ziviš”, te osobe će vam reći:”Ja sam opinionista”.

-Da bi neko mogao biti prodavac svog mišljenja, nije potrebno da bude neki ekspert niti tehničko lice, nije neophodno da ima ideje, važno je da ima mišljenje o svemu i svima, piše autor Valter Siti.

To su osobe sa kojima voditelj televizijskog programa “priča” o svemu i svačemu, a “opinionisti” se šetaju od jednog do drugog programa i kanala, što znači da nije neophodna ni specijalizacija.

Njihovo polje delovanja su tv spektakli, kao što su razni rialiti programi, kao što je “veliki brat”, ili popodnevni programi u kojima se otkrivaju novi talenti, sportske emisije ili noćne televizijske trač – partije, piše autor članka.

Prvi zadatak “prodavača svog mišljenja” je da se svađa. Gledanost njihovih programa je velika, mnogo iznad onih u kojima se produbljeno tretiraju aktuelne društvene teme, zaključuje Siti.

-Tako se kod gledaoca stvara utisak da ideje ništa ne rešavaju, već jedno misljenje važi, kao i drugo sve dok voditelj programa ne isključi mikrofon, zaključuje Valter Siti.

Zvuči li vam poznato?!?

Pixabay

Ko može da bude lajf kouč?

Još jedno zanimanje zvučnog imena, lajf kouč, je veoma profitabilno. Kako pišu mediji, lajf koučevi svoje usluge naplaćuju i 300 evra ali ostaje nejasno kako se postaje stručnjak za nečiji život. Procenjuje se da ih samo u našoj zemlji ima stotinak koji na sebe uzimaju ulogu psihologa i psihoterapeuta. Svoje usluge pružaju kao „neformalnu edukaciju“ i time ne krše zakon. Slično je i sa motivacionim govornicima. To su najčešće osobe koje su „blagoglagoljive“ i drže ubedljive govore i to pred masom.

Koučing je ozbiljna disciplina. Prema propisanim svetskim standardima, obuka traje pet godina i podrazumeva razne testove i provere.

Postavlja se pitanje da li nedovoljno obučeni lajf koučevi mogu da procene kakva vrsta pomoći je takvoj osobi potrebna i da li oni mogu da naprave štetu svojim delovanjem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike