Da li znate koja godina je bila najduža do sada

12.12.2022

14:14

0

Autor: 24sedam

Sedamdesetih godina prošlog veka, desilo se nekoliko veoma bitnih događaja koji će zauvek ostati zabeleženi u istoriji, a jedna godina ostala je upamćena kao najduža ikada zabeležena

Da li znate koja godina je bila najduža do sada
Da li znate koja godina je bila najduža do sada - Copyright Profimedia

Te 1972. godine, predsednik SAD bio je Ričard Nikson, Judžin Kernan je bio poslednji čovek koji je šetao Mesecom, a film “Kum” osvojio je nagradu Oskar. Pored ovih sjajnih istorijskih događaja, 1972. je bila i najduža godina, otkako se meri vreme. 

Profimedia
 

Za početak, 1972. godina je bila prestupna godina, te je već u startu u prednosti za 24 sata kada je merenje vremena u pitanju. Pored toga, ova godina je imala dve dodatne sekunde nego ostale godine i to: 30. juna i 31. decembra. Tog dana, oni koji računaju vreme širom sveta, dodali su sekunde, dok su podešavali satove u okviru međunarodnog dogovora.

Profimedia
 

Razlog prestupne sekunde, sličan je onom za prestupnu godinu- kako bi se poravnalo astronomsko vreme, koje određuje iregularnu rotaciju Zemlje, sa koordinisanim univerzalnim vremenom (UTC). U prevodu, usled kočionih sila plime i oseke, rotacija Zemlje se usporava, te je potrebno usklađivati atomske časovnike piše edukacija .Budući da je ovaj sistem merenja vremena, implementiran 1972., te godine dodato je 27 sekundi.

Pexels
 

Trenutno, te dodatne sekunde se šest meseci unapred najavljuju, što znači da imate sasvim dovoljno vremena da razmislite kako ćete utrošiti dodatno vreme koje vam je dato.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike