Monako – zemlja luksuza, mora i sunca

07.10.2020

17:30 >> 18:41

0

U zvaničnoj poseti Srbiji boravi knez Albert II od Monaka kome je, za izuzetne zasluge između Republike Srbije i Kneževine Monako, uručen Orden Republike Sr

Monako – zemlja luksuza, mora i sunca
Copyright Pixabay

Albert II je vladajući knez Monaka, druge najmanje zemlje na svetu, odmah posle Vatikana. Zemljom valda dinastija Grimaldi koja se smatra najstarijom vladarskom kućom u Evropi. Albert II je sin princa Renija III i američke glumice Grejs Keli koji su se upoznali 1955. na Osmom kanskom festivalu na kome je Grejs Keli gostovala sa filmom „Provincijalka“ za koji je dobila Oskara.

Monako se prostire na svega dva kvadratna kilometra i ima samo jednog suseda – Francusku i 300 sunčanih dana godišnje.

Nezavisnost od Republike Đenove Monako je stekao 8. januara 1297. godine. Kako je zemlja veoma mala, u njoj nema aerodroma. Najbliži aerodrom se nalazi u Nici, što i nije toliko daleko od kneževine Monako.

Pixabay

Narod Monaka zove se Monegaski i vode poreklo od romanizovanih Ligura, antičkog indoevropskog naroda koji je bio nastanjen na području današnje italijanske regije Ligurija. Monegaski čine tek jednu petinu stanovnika Kneževine Monako koja je naseljena mahom bogatim strancima. Ipak, ovde žive najviše Francuzi, oko 47 odsto, dok je Italijana manje od 10 odsto. Prema popisu, u Monaku živi 39.000 stanovnika.

Ulice Monaka su čuvene jer se na njima održava čuveni Grand Pri, jedna od najpoznatijih trka na svetu. Takođe, Monako je čuven po kazinu u Monte Karlu, iako stanovnicima nije dozvoljeno da se kockaju niti da uđu u kazino. To ostaje rezervisano samo za strance.

Pixabay

Život u državi Monako je veoma skup iako njihovi stanovnici ne plaćaju porez još od sedamdesetih godina 19. veka. To je verovatno i najveći razlog što je ovo raj za bogataše a dve trećine njenih stanovnika su milijarderi iz 139 zemalja. U Monaku ne postoji ni porez na imovinu, nasledstvo i poklonjenu imovinu kad je reč o direktnim naslednicima. Ova zemlja se decenijama izdržavala samo od kazina, međutim od skoro se najviše novca u državnu kasu sliva od turizma. Da biste postali državljanin kneževine Monako, treba da imate minimum pola milion evra na računu!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike