Predsednik Vučić odlikovao kneza Alberta II, potpisan sporazum o saradnji Srbije i Monaka (FOTO)

07.10.2020

09:18 >> 15:36

0

Potpisan Sporazum o saradnji PKS i Ekonomskog odbora Monaka

Predsednik Vučić odlikovao kneza Alberta II, potpisan sporazum o saradnji Srbije i Monaka  (FOTO)
Copyright TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Danas je u zvaničnoj poseti Srbiji knez Albert Drugi od Monaka, a domaćin mu je predsednik Aleksandar Vučić. Za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Kneževine Monako, princ Albert Drugi  odlikovan je Ordenom Republike Srbije na lenti.

Predsednik Vučić je izjavio da je u razgovoru sa knezom Albertom Drugim od Monaka iskazana velika uzajamna opredeljenost za osnaživanje odnosa i dalji razvoj saradnje u svim oblastima.

– Uveren sam da ćemo i posle danas potpisanog memoranduma našu saradnju učiniti još mnogo boljom – rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa visokim gostom iz Monaka.

Predsednik je posebno istakao da je ovo prva zvanična poseta Alberta od Monaka Srbiji, iako nije prvi put u Beogradu. On je naveo da su Srbija i Monako na prvi pogled dve zemlje koje se razlikuju, ali su obe stare evropske države, koje mogu da budu ponosne na svoju istoriju, tradiciju i slobodarski duh.

TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Vučić je zahvalio knezu što je prihvatio poziv da poseti Srbiju i time učinio istorijski korak u odnosima dveju država.

– Uveren sam će ovi razgovori biti snažan impuls unapređenju saradnje naše dve zemlje – rekao je Vučić.

Preneo je da su razgovarali i o pandemiji virusa korona, kao i da je svog gosta zamolio za dodatnu podršku Monaka Srbiji na njenom evropskom putu, a posebno kneževsku porodicu, koja je, kaže, veoma ugledna u Evropi i celom svetu.

Knez Albert II: Mnogo vam hvala na odlikovanju

Javnosti se obratio i knez Albert Drugi od Monaka i istakao da mu je izuzetna čast što je danas u poseti Srbiji i što je imao razgovore sa predsednikom Srbije i srpskim predstavnicima.

– Mnogo vam hvala na odlikovanju, veoma sam ponosan što sam dobio ovo odličje. Prilika koja mi se sada pruža jeste da dam novi podstrek našim odnosima. Takođe, imamo novu etapu i u ekonomskim odnosima, ovaj sporazum će doprineti produbljivanju kontakata i odnosa – rekao je knez Albert Drugi.

Potpisan Sporazum o saradnji PKS i Ekonomskog odbora Monaka

Privredna komora Srbije i Ekonomski odbor Monaka potpisali su danas Sporazum o saradnji, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kneza Alberta Drugog od Monaka.

Sporazum su potpisali predsednik PKS Marko Čadež i izvršni direktor Ekonomskog odbora Monaka Gijom Roz.

TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, robna razmena Srbije i Monaka u prvih sedam meseci ove godine iznosila je oko 43.000 evra.

Srbija je u Monako izvezla robe u vrednosti od 17.875 evra, dok je iz Monaka uvezla robe u iznosu od 24.248 evra.

Svečani doček ispred Palate „Srbija“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je svečani doček za kneza Alberta Drugog od Monaka ispred Palate „Srbija“, uz intoniranje himni Srbije i Monaka i smotru počasne garde. Knez od Monaka se poklonio  zastavi Srbije, a zatim u pratnji predsednika Srbije pozdravio prisutne.

TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Posle ceremonije svečanog dočeka Vučić i knez Albert imali su tet-a-tet sastanak, a zatim su usledili plenarni razgovori delegacija Srbije i Kneževine Monako.

 

Za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Kneževine Monako, princ Albert Drugi biće odlikovan Ordenom Republike Srbije.

Oko 12.30 Vučić i knez Albert Drugi od Monaka obratiće se medijima.

Sleteo u Beograd

Knez Albert II od Monaka sleteo je danas na beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“, a dočekao ga je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/ nr

Vladar Monaka, koji je sleteo u Beograd oko 11 sati, izašao je sa maskom na licu, a dočekan je uz crveni tepih i postrojene pripadnike Garde Vojske Srbije, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike