Ovaj grad čuva najveću knjigu na svetu

06.12.2022

09:20

0

Autor: 24sedam

Na čak 1460 stranica i 730 listova mramora debljine 13 cm

Ovaj grad čuva najveću knjigu na svetu
Mjanmar - Copyright Profimedia

Kralj tadašnje Burme Mindon želeo je da ostavi nešto korisno budućim generacijama. Kako je jako voleo književnost i bio je lud za čitanjem knjiga, bio je mišljenja da boljeg poklona budućnosti i svojoj zemlji- nema do knjige. Želeo je da ta knjiga bude posebna i da traje vekovima pa je napravio najveću knjigu na svetu.

Profimedia
 

Mindon od Burme je želeo da knjiga koja će biti njegova zaostavština traje 5000 godina, a znao je da papir toliko neće preživeti taj zub vekova. Kada je 1860. godine počeo graditi glavni grad Burme Mandalau, počeo je i praviti najveću knjigu na svetu koja još uvek stoji u podnožiju Mandau Brda.

Profimedia
 

Dimenzije knjige su zapanjujuće- knjiga sadrži 730 listova ili 1460 stranica, sve su napravljene od mramora i sadrže oko 100 linija teksta. Svaki list je širok 107 cm, visine 153cm sa 13cm debljine. Svaki od kamenih tabla ima svoju vlastitu pogodu u svi su raspoređeni oko središnje zlatne pagode- poznate kao Kuthodav pagoda.

Knjiga je završena posle osam godina, a 1868. godine je zvanično otvorena za javnost. Izvorno je svaka tabla imala i svoj dragoceni dragulj na vrhu, ali kad su Britanci napali sever Burme (1880), svi dragulji su nestali .

Profimedia
 

Obnova pagode je početa 1890. godine a u drugoj polovini dvadesetog veka knjizi se vratila njena stara slava. Svoje štampano izdanje ova dragocena knjiga dobija 1900. godine, u 38 tonova a svaki je sadržao 400 stranica. Ovo delo je zbirka spisa theravada tradicije budizma.

Vratimo se samoj najvećoj knjizi na svetu. Danas redovi koji čine ovu velelepnost a koji su bili zlatom urezani su nestali, a njih su zamenili redovi ispisani crnim šelakom. Da biste dobili predstavu kako izgleda ova burmanska lepotica morate je doživeti.

BONS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike