Štiva o našem glavnom gradu

11.10.2020

11:00 >> 18:26

0

Lista knjiga o Beogradu koje treba pročitati

Štiva o našem glavnom gradu
Copyright Foto:24sedam/ Goran Sivački

Mnogi su pisali o našem glavnom gradu, neki sa književnog, a neki sa istorijskog aspekta. Drugi se bave arhitekturom ili kulturom. Sa svakom od ovih knjiga upoznajete se sa Beogradom iz nekog drugog ugla, a mi vam donosimo listu napravljenu po našem izboru:

–              Najpoznatiju knjigu o glavnom gradu, „Beograde, dobro jutro“, napisao je Nišlija po rođenju Duško Radović. Zapravo, to je izbor tekstova iz čuvene emisije radija Studio B kojom je Duško budio Beograđane i uvodio ih novi dan, precizno i duhovito analizirajući naš grad, naše navike, vrline i mane.

–              Pisac i slikar Momo Kapor, koji je rođen u Sarajevu, postao je legenda glavnog grada. Za Beograd je govori da je „niskobudžetni Njujork“. Njegova knjiga „Magija Beograda“ sastavljena je od priča i odlomaka, anegdota i čudnih biografija žitelja ovog grada. „Blokada 011“  i „Halo, Beogad“ su Momine knjige u kojima je Beograd, takođe, glavni junak.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

–              Od Nenada Novaka Stefanovića vam preporučujemo dve knjige: „Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda“ i „Beograd kroz ključaonice sto kuća“. Posle čitanja ovih knjiga ćete više obraćati pažnju na ulice kojima prolazite i više ćete zagledati fasade.

–              Ukoliko želite da upoznate znamenite pisce Beograda i da saznate gde su oni živeli, obavezno pročitajte knjigu Jove Anđića „Književni vodič kroz Beograd“.

–              Novinar Zoran Lj.Nikolić je više istraživao ispod Beograda pa je tako nastala knjiga „Beograd ispod Beograda“. Novobeograđane će verovatno više zanimati istorija tog dela grada i njima preporučujemo Nikolićevu knjigu „Tajna Novog Beograda“.

–              Verujemo da će vam biti zanimljiva i knjiga dr Branka Vujovića „Beograd u prošlosti i sadašnjosti“ u kojoj opisuje sve značajnije građevine, mesta i javne spomenike u Beogradu i okolini.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike