Devojke kojima se ne treba ženiti: Bizarni saveti za brak iz 1923. godine

20.10.2022

12:32

0

Knjiga koja je korisnike interneta zabavila, ali neke i naljutila

Devojke kojima se ne treba ženiti: Bizarni saveti za brak iz 1923. godine
profimedia-0001617452(1) - Copyright Profimedia

Pronalaženje idealne osobe za brak može biti neverovatno teško. Potrebno je vreme, teško je, ali kada je nađete, to je trenutak koji oduzima dah.

S obzirom na težinu zadatka, evo nekih korisnih saveta, starih čitav vek, tek da ih imate na umu dok tražite onu pravu.

Naime, skoro 100 godina nakon što je objavljena, knjiga R. Gerlinga "Devojke kojima se ne treba ženiti" izaziva burne reakcije. U knjizi se, između ostalog, nalaze "saveti i opomene" muškarcima kakve žene treba da pronađu za brak, a kakve ipak da izbegavaju.

- Uzrok hladnoće žene je histerija, i ona je tada ili prekomerno osetljiva ili potpuno neosetljiva.

Autor ovde ubraja i čovekovu nespretnost, zadah iz usta i jako, grčevito stezanje pri prvom zagrljaju.

- Hladnoj ženi liči, ali je mnogo gora homoseksualna žena, o kojoj je ranije govoreno. Ali one se poznaju po ponašanju, po odevanju, sve je na njima dosta muškog. Jakih su mišića, malih grudi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Retroteka (@retroteka_)

- Ako je razlika u dobima starosti roditelja, broj dece je vrlo mali, kao i njihova sposobnost za život.

- Ako je žena znatno starija od čoveka, onda se već na dan venčanja useljava ljubomora u kuću.

- Čovek i žena razlikuju se u ljubavi. Žena je na sve gotova u ljubavi, ali isto tako i u mržnji na sve sposobna, i najstrašnije osvete prema nevernim ljudima slažu se sa suštinom žene, iako i čovek može biti brutalan i nečovečan. Ali ovi izgredi nisu dela ljubavi već mržnje. S toga ljubomora nije ljubav, već bolesna osobina karaktera, pa pozor! 

Profimedia
 

- Deci dvojice flegmatika nedostaje životna snaga kao i melanholicima. Aktivnost njihovih životnih elemenata je mala tako da često budu žrtva dečjih bolesti.

- Broj devojaka osuđenih na neudaju bio je još pre rata užasno veliki, jer je broj žena daleko veći od muškaraca. Rat je ovu razliku još pojačao... Ako je samo nekoliko miliona žena, ZA koje nema ljudi, onda neka se isključe one, za koje ima i inače razloga usled bolesti, slabosti ili karakternih grešaka.

- Devojke, isključene iz braka, mogu se sažaljevati, kao bolesne, koje ne uživaju životne radosti...

Profimedia
 

 - Nije uvek dovoljno, da je devojka telesno lepa i zdrava, već se gleda i na poreklo. Tu ne gledam stalež, već higijensko-pedagošku stranu. I na ovo treba obratiti pažnju, jer žena treba da je drug čoveku, a ne njegova sudbina - još jedna je od stvari koji je tadašnji autor savetovao muškarcima.

A što se tiče fizičkog izgleda, on je takođe ponudio nekoliko uslova koje je tadašnja žena trebalo da ima da bi se smatrala lepom, kao što su:

okrugla lobanja
malo lice
velike očne duplje
visoke i tanke obrve
niska i uska donja vilica
okrugao vrat i obla ramena

Komentari koji su usledili bili su raznovrsni. Dok je jedne ova knjiga nasmejala, drugi su oštro kritikovali ovakav način razmišljanja i gledanja na žene, te su ostali zgroženi na to što su pročitali.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike