Konačno: Naučnici su shvatili zašto nam najbolje ideje padaju na pamet pod tušem

17.10.2022

15:32

0

Autor: 24sedam

I zašto nam rešenja ne dolaze onda kada o njima naporno razmišljamo?

Konačno: Naučnici su shvatili zašto nam najbolje ideje padaju na pamet pod tušem
profimedia-0486355703 - Copyright Profimedia

Već godinama se naučnici spore oko takozvanog "efekta tuširanja" i zašto do njega dolazi. Dva nova eksperimenta pomogla su da se ovo pitanje razjasni.

Istraživanje je vodio Zek Irving, koji proučava i predaje filozofiju na Univerzitetu u Virdžiniji, a koje implicira da nepokolebljiva koncentracija na zadatku zapravo može biti neprijatelj kreativnosti.

Umesto da razmišljate o problemu dok se on ne reši, sugeriše se da je bolje da napravite pauzu i učestvujete u drugom zadatku koji je blago zanimljiv, kao što je tuširanje. Ovo okruženje može omogućiti vašem umu da slobodno luta, bez svrhe ili pravca.

Profimedia
 

Dok vaše misli lutaju, istraživači misle da je veća verovatnoća da ćete smisliti nešto pametno.

Istorijski gledano, eksperimenti sa efektom tuširanja dali su odlične rezultate. Neka istraživanja su otkrila da „nezahtevan zadatak“ omogućava mozgu da luta i dozvoljava kreativnosti da teče.

Mnoge prošle studije su pomešale lutanje uma sa dosadom, dok u stvarnosti stvaranje neobičnih ideja može zahtevati suptilnu ravnotežu između slobodnog razmišljanja i fokusiranog razmišljanja.

Profimedia
 

U svakom slučaju, potrebna su dalja istraživanja da bi se istražio efekat tuširanja, odnosno kako blago angažovani zadaci, poput tuširanja, mogu da nam pomognu da generišemo kreativne misli u stvarnom svetu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike