Usamljenost i nesreća ubrzavaju starenje brže od pušenja, pokazuje nova studija

17.10.2022

14:11

0

Autor: 24sedam

Naučnici širom sveta pokušavaju da iskoriste veštačku inteligenciju da stvore novi tip „sata“ koji može da meri vaše pravo biološko doba

Usamljenost i nesreća ubrzavaju starenje brže od pušenja, pokazuje nova studija
profimedia-0618848416 - Copyright Profimedia

I već prvi testovi sugerišu da bi uticaj mentalnog zdravlja mogao da nadmaši fizičke bolesti i navike, uključujući pušenje.

Merenjem određenih aspekata fizičkog zdravlja osobe, poput mikrobioma creva ili markera u krvi, istraživači se nadaju da će predvideti koliko je neko „mlad” ili „star” u biološkim godinama.

Ako je prognoza tačna, to bi moglo pomoći stručnjacima da shvate zašto neki pojedinci stare brže od drugih i koji faktori načina života doprinose tom procesu starenja.

Pixabay
 

Postoji ključna komponenta ljudskog zdravlja koja je nedostajala u svim prethodnim istraživanja - naše mentalno i emocionalno stanje.

Godine 2021., decenijama duga studija među 2,3 miliona Novozelanđana otkrila je snažnu vezu između mentalnih poremećaja i pojave fizičke bolesti i smrti. Druga studija iste godine otkrila je da je istorija problema mentalnog zdravlja povezana sa ubrzanim starenjem u srednjim godinama.

Profimedia
 

Autori su otkrili da psihološki faktori, kao što je osećaj nesreće ili usamljenosti, dodaju do 1,65 godina biološkoj starosti osobe, dok je primera radi pušenje samo po sebi dodalo oko 1,25 godina.

Istraživači kažu da njihovi rezultati pokazuju da je "štetni uticaj lošeg psihičkog blagostanja iste veličine kao ozbiljne bolesti i pušenje".

Pixabay
 

Podaci o psihološkom blagostanju učesnika bili su zasnovani na osam osećanja: uznemirenost, usamljenost, nesreća, nefokusiranost, nemirnost, depresivnost, beznadežnost ili uplašenost.

Imajući na umu ove nalaze, istraživači u Sjedinjenim Državama i Hong Kongu dizajnirali su kompjuterski algoritam za kreiranje novog „sata“ za starenje koji uključuje nekoliko psiholoških zdravstvenih faktora i krvne biomarkere.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike