Skriveno pleme "kostura"! Plesom teraju zle sile

05.09.2022

08:12

0

Autor: A.G.

"Armija leševa"

Skriveno pleme "kostura"! Plesom teraju zle sile
profimedia-0531887393 - Copyright Profimedia

Postoji popriličan broj autohtonih plemena širom sveta sa svojim specifičnim kulturama, načinom života i običajima koje stranci teško mogu da shvate. Jedno od takvih je pleme Chimbu (ili Simbu) iz Papua Nove Gvineje.

Pleme danas čini oko 180.000 ljudi, a arheološki nalazi pokazuju da njihovi koreni datiraju od pre 30.000 godina. Toliko je udaljeno da se malo zna o njihovom stvarnom životu, ali se podrazumeva da žive u umerenoj klimi u neravnim planinskim dolinama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LilJupiter (@liljupiterr)

O tradicionalnoj porodici ovde nema govora. Muškarci žive u velikim zajedničkim muškim kućama postavljenim na grebenima u svrhu odbrane, dok žene, deca i svinje žive u odvojenim kućama.

O novorođenčadi i deci brinu prvenstveno njihove majke ili sestre, međutim, sa 6 ili 7 godina, dečaci se useljavaju kod očeva ako žive u posebnoj muškoj kući.

Svinje su najveće bogatstvo svake porodice koje im čine 75 posto ishrane. Osim slatkog krompira, uzgajaju i kafu, šećernu trsku, banane i orašaste plodove.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Suqiao Li (@suqiao_li)

Tokom godina, Simbe su kombinovale ples sa bojom tela da bi zastrašile neprijatelje i tako stekle psihološku prednost. Farbajući svoja tela u belu glinu i pepeo, njihovi neprijatelji se navode da veruju da Simbe nisu ljudi i da imaju neki izvor natprirodne moći.

Danas, pripadnici ovog plemena slikaju kosti i lobanje na svojim telima kako bi se pripremili za „sing sing“ – festival kulture, muzike i plesa, a ne za plemenski rat.

Profimedia
 

Ipak, "strašna" tela oslikana glinom i pepelom još uvek teraju strah u kosti, a Simbe veruju kako takvim izgledom mogu oterati i zle sile.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike