Nekada Vilsonov, sada Savski trg

22.10.2020

09:30 >> 09:15

0

Sada imamo Bulevar Vudro Vilsona a nekada je postojao i njegov trg

Nekada Vilsonov, sada Savski trg
Copyright Foto:24sedam/ Katarina MIhajlović

Nedavno je Beograd bogatiji za Bulevar Vudro Vilsona koji je ime dobio po američkom predsedniku koji je na četvrtu godišnjicu austrougarske objave rata Srbiji – 28. jula 1918. godine, proglasio Srpski dan. Na centralnoj svečanosti Srbima je poslao poruku koja je tog dana pročitana u crkvama širom SAD i objavljena u većini dnevnih novina.

Tokom njegovog mandata, na Beloj kući i na zgradama američkih institucija je 1918. godine bila podignuta zastava Srbije, kao vid poštovanja prema žrtvama koje su Srbija i srpski narod podneli u Prvom svetskom ratu i doprinosu srpske vojske pobedi saveznika u tom ratu.


Foto:24sedam/ Katarina MIhajlović

Promo/Vlada Milić

Bulevar Vudroa Vilsona počinje na novom kružnom toku kod Karađorđeve ulice, a završava se u Bulevaru vojvode Mišića, kod Beogradskog sajma.

Malo je poznato da se nekada ispred Železničke stanice, na početku Nemanjine ulice, nalazio Vilsonov trg, saznajemo od Vlade Milića, jednog od autora knjige „Istorijski azbučnik Savskog venca“:

-Vilsonov trg je između dva rata, bio veoma značajn i lep deo grada jer su svi važni gosti u Beograd dolazili vozom pa je i doček krunisanih i drugih bitnih glava bio organizovan upravo na tom mestu. A to je opet zahtevalo lepo uređen prostor.

Nedaleko odatle nalazio se i hotel „Vilson“ a Vlada Milić nam objašnjava i koje su se to još zgrade nalazile na ovom trgu:

-Na Vilsonovom trgu, bila je pored železničke stanice, i prelepa Korunovićeva pošta, hotel „Petrograd“, Dom ratnih invalida, Okružni ured za osiguranje radnika, hotel „Pošta“.

Na ovo mesto je 1892. godine jedini put u posetu Srbiji stigao i Nikola Tesla. Prilikom sahrane kralja Aleksandra Karađorđevića u oktobru 1934.godine, narod se okupio na Vilsonovom trgu da dočeka i isprati njegove posmrtne ostatke na putu za Oplenac.

Trg je ime Vudro Vilsona zadržao do Drugog svetskog rata a po oslobođenju dobio je novo ime Savski trg.

 


Foto:24sedam/ Katarina MIhajlović

Tomas Vudro Vilson (1856-1924) bio je predsednik SAD od 1913. do 1921.godine. Nobelovu nagradu tza mir je dobio 1919.godine. Studirao je pravo, a zvanje doktora političkih nauka stekao je 1886. na novoosnovanom Univerzitetu “Džons Hopkins” odbranivši disertaciju Kongresna vlada.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike