Evo šta zapravo znači "ustati na levu nogu"

11.08.2022

09:11

0

Autor: 24sedam

U našem naradu postoje razna verovanja

Evo šta zapravo znači  "ustati na levu nogu"
Copyright Pexels

“Ustao sam na levu nogu” – ovu frazu svi koriste, a evo kakvo verovanje stoji iza nje. U svim narodnim verovanjima desna i leva strana nisu jednake. Desna je prava, jača, naprednija, a leva je slabija, nazadna i nesrećna.

Pexels
 

Zapisano je da je Stefan Nemanja na samrti rekao: “Za puteve na desnoj strani zna Bog, a na levoj strani su putevi đavolski i razvratni”.Isto tako, misli se da ko je ustao na levu nogu, od rane zore je “zagazio u nešto zlo” – zato se za nekoga ko je neraspoložen u toku čitavog dana kaže da je “ustao na levu nogu”.

Unsplash
 

Ta fraza, naime, potiče od starih Rimljana, a objašnjenje je prillično jednostavno: leva strana je u Rimu smatrana lošom, zlom, baksuznom. Iz tog razloga se verovalo da će ustajanje iz kreveta tako što će pod najpre dodirnuti leva noga uzrokovati da čitav dan protekne loše.

 

Pexels
 

Ovo verovanje je, takođe, razlog što su Rimljani u kuće ulazili prelazeći prag prvo desnom nogom – kako ne bi prizvali zlo. Zanimljivo je da je engleska reč “sinister”, što znači zlokoban, nastala od latinskog sinister koje je značilo – levi.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike