Bizarne roditeljske metode kroz vreme! "Ne grlite i ne ljubite svoju decu"

20.07.2022

18:34

1

Loše držanje smatralo se znakom moralne pokvarenosti, pa su roditelji terali decu da stoje pravo

Bizarne roditeljske metode kroz vreme! "Ne grlite i ne ljubite svoju decu"
profimedia-0316274269 - Copyright Profimedia

Verovali ili ne, i najčudniji oblici roditeljskog vaspitavanja dece nekad su bili opšte prihvaćeni da se zapravo činilo da je reč o potpuno normalnim stvarima.

Donosimo vam nekoliko stilova roditeljstva koji su u prošlom veku bili općeprihvaćeni, a danas bi bili potpuni promašaj.

Izbegavanje pokazivanja ljubavi i nežnosti prema detetu

John Watson bio je prvi američki stručnjak za roditeljstvo. Objavljivao je vrlo popularne članke o razvoju dece tokom 1920-ih godina. U svojoj knjizi Psychological Care of the Infant and Child, Watson piše:

- "Neka vaše ponašanje prema detetu uvek bude objektivno i ljubazno, ali čvrsto. Nikada ih ne grlite i ne ljubite, nikada im ne dopustite da vam sede u krilu. Ako morate, poljubite ih u čelo kad vam požele laku noć. Rukujte se s njima ujutro. Pomilujte ih po glavi ako su dobro obavili težak zadatak".  

Pixabay
 

Insistiranje na pravilnom držanju

Roditelji i stručnjaci 20-ih godina prošlog veka su preterivali u podsticanju dobrog držanja deteta. Loše držanje smatralo se znakom moralne pokvarenosti, pa su roditelji terali decu da stoje pravo. Branili su igranje nekih igara, upisivali decu na kurseve držanja i stavljali im proteze koje su istezale leđa. Držanje se nekada davno čak uzimalo u obzir i prilikom upisa na koledž.

Pixabay/picjumbo_com
 

Kavezi za bebe

Godine 1922. Emma Read podnela je prijavu za patent za "prenosni kavez za bebe". U to vreme svež vazduh se smatrao ključnim za zdravlje dece - što je možda i razumljivo s obzirom na učestalost tuberkuloze - a kavezi za bebe dizajnirani su tako da su gradska deca mogla biti na svežem vazduhu do mile volje, zatvorena u kavezu. Kavezi su postali prilično popularni, posebno u Londonu, ali trend nije trajao dugo. Počeo je Drugi svetski rat i porast broja automobila koji su zagađivali vazduh, tako da je praksa ubrzo izumrla.

Navikavanje na nošu odmah po rođenju

Bila je to moda 1930-ih godina. Davne 1932. godine američka vlada objavila je zdravstvenu knjižicu za negu odojčadi, koja je savetovala majkama da počnu s uvežbavanjem sedenja deteta na noši samo nekoliko dana nakon rođenja. Srećom, izum jednokratnih pelena sve je olakšao.

Odbacivanje zaštite i sigurnosti

Stariji ljudi vole da pričaju o tome kako ih je to što su rasli 60-ih i 70-ih godina očeličilo. Hvale se kako je bilo zabavno voziti bicikl bez kacige, ili se spuštati niz snežnu planinu na dasci, ali to uopšte nije bilo zabavno. Ogroman broj dece povredio se upravo vozeći bicikl, ili spuštajući se niz padinu. Nošenje kaciga i sigurnosnih pojaseva tako je jednostavno, a u velikoj meri smanjuje rizik od teških trauma.

Pixabay
 

Mali genijalci

Tokom 90-ih godina zavladalo je verovanje da je dovoljno dete staviti pred edukativne emisije na TV-u, pa da se razvija njegova inteligencije. U međuvremenu se pokazalo da to, ne samo da ne razvija inteligenciju deteta, nego vodi i tome da se poremeti razvoj jezika kod deteta. Zbog toga su stručnjaci danas stava da dete mlađe od 2 godine ne bi smelo gledati u ekran.

Pixabay
 

Helikopter roditelji

To su roditelji modernog doba kojima je normalno da se upliću u baš sve aspekte detetovog života, čime sprečavaju učenje samostalnosti. Za decu helikopter roditelja specifično je da imaju više emocionalnih problema u odnosu na druge vršnjake.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike