Raspitali smo se koliko košta torta u obliku Hrama Svetog Save: Od cene će vam se zavrteti u glavi, a potrebna je cela armija da je napravi!

19.07.2022

18:45

2

Autor: M.Petrović

Torta je imala 200-300 kilograma jestivog dela

Raspitali smo se koliko košta torta u obliku Hrama Svetog Save: Od cene će vam se zavrteti u glavi, a potrebna je cela armija da je napravi!
torta - Copyright TikTok/nanedoncello

O krštenju malenog Entonija u Beogradu još dugo će se pričati. Ne samo da je proslava najavljena preko bilborda uz reči "Dobrodošli na krštenje", već se porodica potrudila i da torta za njihovog mališana bude specijalna, pa su tako svi ostali u šoku kad su ugledali ogroman Hram Svetog Save.

I dok je snimak iznošenja torte preko noći dostigao 70.000 pregleda, u komentarima se moglo videti da su jedni oduševljeni, a drugi baš i ne. A provuklo se i pitanje: koliko bi ta torta zaista mogla da košta?

Nije nam bilo teško da se raspitamo, a zbog sume, bilo bi najbolje da sednete.

- Sigurno je ta torta koštala između 10.000 i 11.000 evra - ističe majstorica Svetlana Simić iz poslastičarnice "Slatki šegrt" za 24sedam.

Kako objašnjava, kod takvih torti nije sve za konzumaciju, a u ovom posebnom slučaju jestivog dela je 200-300 kilograma.

- Ovakvi projekti zahtevaju metalnu konstrukciju i delove od stiropora. Deluje mi da su kupole jestive, što je i najsigurnije zbog sečenja. Kada se pravi takva torta, u njenoj izradi ne učestvuju samo poslastičari već i majstori koji prave metalne konstrukcije. Pretpostavljam da je jestivi deo torte koštao oko 6.000 evra - dodaje ona.

Za pripremu torte ovakvih gabarita potrebno je od 10 do 15 dana, a u njenoj izradi učestvuje armija ljudi.

- Od 30 do 40 ljudi, ako računamo i one koji prave konstrukciju za tortu. Za dekoraciju ovakve torte potrebno je dvadesetak ljudi. Takođe, kod ovakvih gabarita potrebni su i ljudi na samoj proslavi koji iznose tortu, znaju kako da je seku i slično - objašnjava Svetlana.

Printscreen/TikTok/nanedoncello
 

Ona dodaje i da je Hram Svetog Save za proslavu ovog krštenja sigurno morao da se donosi u delovima, kao i da vreme izrade nije uticalo na njenu svežinu.

- Torta se čuva u minusnom režimu, tako da ne može da se pokvari - ističe majstorica.

Kako o ukusima ne treba raspravljati, zanemarićemo one komentare koji se tiču motiva torte, ali jedan nam je ipak privukao pažnju. 

Naime, jedan od korisnika TikToka napisao je: "Jesu li sekli Hram Svetog Save? Bože, imaj milosti", a Svetlana otkriva da bi takav izazov ipak odbila.

- U svojoj radionici ne pravim torte koje promovišu alkohol i vulgarne teme. Takođe, odbila bih da radim ovu tortu jer ne bih mogla da prihvatim sečenje bilo kakvog verskog objekta - ističe ona.

Na pitanje da li je nekada i sama dobila neobičan zahtev, priseća se jednog:

- Mladenci su mi tražili dvorac iz kojeg će izaći na svadbi, ali to nije moglo da bude izvodljivo, pa sam odbila.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike