Piknici, roštilj i šetnje: Kako kraljica obično provodi leta u Balmoralu?

11.07.2022

18:36

0

Autor: A.G.

Mesto gde kraljica i njena porodica mogu zaista da se opuste

Piknici, roštilj i šetnje: Kako kraljica obično provodi leta u Balmoralu?
profimedia-0524624628 - Copyright Profimedia

Kao i svakog jula, kraljica Elizabeta je počela pripreme za godišnji odmor u svojoj škotskoj rezidenciji, zamku Balmoral, gde svakog leta boravi od jula do početka oktobra.

Poznato je da je Škotska jedno od kraljičinih omiljenih mesta na Zemlji, toliko da su ona i njen pokojni suprug princ Filip deo medenog meseca proveli na ovom raskošnom imanju.  

Njena unuka, princeza Eugenia, ranije je izjavila: "To je najlepše mesto na zemlji. Mislim da je baka najsrećnija tamo“. Govorila je o piknicima, dugim šetnjama, ljudima koji dolaze i odlaze.

Balmoral je kraljičina privatna kuća i predata joj je kroz generacije članova kraljevske porodice nakon što ga je princ Albert kupio za kraljicu Viktoriju 1852. godine.

Profimedia
 

Šta kraljica radi u Balmoralu?

Balmoral je mesto gde kraljica i njena porodica mogu zaista da se opuste i budu svoji. Bilo je sasvim uobičajeno da posetioci vide princa Filipa kako peče kobasice na roštilju ili Njeno Veličanstvo kako pere sudove. Margaret Tačer je bila toliko zbunjena kraljičinom navikom da pere veš golim rukama, da joj je poslala par rukavica.

Profimedia
 

Kada kraljica posećuje Balmoral?

Kraljica obično počinje svoj letnji odmor sredinom jula, ali dok je glavni zamak zvanično otvoren za turiste do avgusta, ona odseda u kamenoj kući sa sedam spavaćih soba na svom imanju, Krejgouan Lodž.

Princ Vilijam i Kejt posećuju Balmoral još od univerzitetskih dana. Neke od svojih najromantičnijih trenutaka doživeli su u ovoj rezidenciji. Od tada, vojvoda i vojvotkinja redovno svraćaju u kratke letnje posete sa svojom decom princom Džordžom, princezom Šarlot i princom Luisom.

Profimedia
 

Istorija Balmorala?

Kraljica Viktorija i njen suprug princ Albert prvi put su posetili Highlands 1842. i bili su toliko zapanjeni njegovom lepotom da su odlučili da se vrate. Kraljica je tada nazvala Balmoral „rajem u visoravnima“ i zapisala je u svom dnevniku: „Činilo se da svi dišu slobodu i mir, ovo mesto čini da se zaboravi svet i sva tužna previranja“.

Profimedia
 

Veličanstveno imanje, smešteno usred planina, jezera i dolina, zauzimalo je posebno mesto za Viktoriju, toliko da ga je 1852. godine njen muž Albert kupio za nju. Originalna kuća je smatrana "malom, ali lepom", što je dovelo do zidanja zamka Balmoral. Za razliku od drugih nekretnina kao što je Bakingemska palata, ova rezidencija je u privatnom vlasništvu kraljice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike