Zašto kraljica Elizabeta II uvek nosi bisere?

08.06.2022

18:35

0

Porodična tradicija koja seže stotinama godina unazad

Zašto kraljica Elizabeta II uvek nosi bisere?
profimedia-0378742523 - Copyright Profimedia

Nakon 70 godina na tronu, javnost je zapazila i usvojila mnoge modne sklonosti kraljice Elizabete II. Jedan od posebno interesantnih dodataka koji često ističu njeni obožavatelji uključuje njen nakit - konkretno, biserne ogrlice koje nosi u svakoj prilici.

Ispostavilo se da postoji dobar razlog za kraljičin omiljeni modni detalj - nošenje bisera je porodična tradicija koja seže stotinama godina unazad.

Profimedia
 

Leslie Field, koja je napisala "Kraljičine dragulje", objasnila je ovu tradiciju.

 - „Biseri su tradicionalni za kraljice hiljadu godina unazad – nikada nije postojala kraljica koja nije nosila bisere“, rekla je ona. „Bili su retki, lepi i sjajni i što ih više nosite, postaju sjajniji.

Tradicija kraljevske porodice nošenja bisera datira sve do kraljice Viktorije. Sve svoje ćerke i unuke darivala je po jednim biserom svake godine na njihov rođendan kako bi do 18 godina imale dovoljno bisera za ogrlicu.

Kraljičin otac, kralj Džordž VI, nastavio je tradiciju kada joj je poklonio tanak platinasti lančić u koji je dodavao po dva bisera na svaki njen rođendan.

Profimedia
 

Biseri za obeležavanje posebnih događaja

Godine 1935, tokom proslave svog srebrnog jubileja, deda kraljice Elizabete II, kralj Džordž V, poklonio je njoj i njenoj sestri, princezi Margaret, ogrlicu od dva lanca, koju su nosile za krunisanje svojih roditelja 1937. godine.

Na dan venčanja 1947. nosila je još jednu bisernu ogrlicu od dve niti, za koju se veruje da su dve odvojene ogrlice iz njene obimne kolekcije. Sličnu je nosila kada je ranije te godine najavljivala veridbu sa princom Filipom, a nastavila je da nosi bisere i za druge značajne prilike, uključujući Filipovu sahranu 2021. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A.G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike