Neobična istorija Marsa: Nekad je bilo velikih jezera na ovoj planeti!?

28.06.2022

13:11

0

Autor: M. J.

Kao i da je planeta bila topla i vlažna

Neobična istorija Marsa: Nekad je bilo velikih jezera na ovoj planeti!?
Mars - Copyright Pixabay

Neobične vesti s Marsa stižu sve češće, a poslednja otkrića ukazuju na to da je ova planeta nekada izgledala potpuno drugačije.

Crvena planeta je danas poput velike pustinje, što nije uvek bio slučaj – Curiosity rover je nedavno naišao na nove dokaze o tome da je vode ranije bilo u izobilju (više o tome čitajte ovde). Napravio je snimak na kojem se vidi kamenje koje se sastoji iz više slojeva.

NASA/JPL-Caltech
 

Eksperti kažu da je vrlo verovatno da je nastalo u nekom prastarom rečnom koritu. Rover se već neko vreme kreće po oblasti Mount Sharp, gde su reke i potoci nekad nanosili različite sedimentne materijale od kojih su se formirale stene. 

Printscreen /youtube/ NASA
 

 

Na manjim uzvišenjima postoje i očigledni dokazi da je na Marsu bilo i velikih jezera, što ukazuje na to da je planeta bila topla i vlažna.

Printscreen / youtube/NASA
 

Peservance s druge strane krstari po oblasti Jezero Crater, a u pitanju je mesto na kojem se, kako eksperti veruju, nekad nalazilo veliko jezero i rečna delta. Rover između ostalog traga i za tragovima nekadašnjeg života, za mikrobima koji su nekad dobro živeli na Crvenoj planeti.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike