Soba 411 - Misterija Agate Kristi u srcu Istanbula: Hotel koji je ugostio najveće istorijske ličnosti

18.06.2022

12:30

0

Autor: A.G.

Izgrađen je da zadovolji potrebe gostiju koji su putovali Orijent ekspresom

Soba 411 - Misterija Agate Kristi u srcu Istanbula: Hotel koji je ugostio najveće istorijske ličnosti
profimedia-0078800270 - Copyright Profimedia

Ako želite da posetite legendarni hotel Pera Palas u Istanbulu znajte da se sigurno nećete razočarati, jer ćete postati svedok prošlosti.

To je luksuzni hotel koji je bio domaćin nekim od izuzetnih istorijskih ličnosti.

Prvobitno je izgrađen za putnike Orijent ekspresa 1892. godine, a zatim je započeo svoje putovanje 1895. godine.

Čim je hotel Pera Palas otvorio svoja vrata, postao je mesto okupljanja intelektualaca, političara i umetnika iz cele Evrope. Stilski bar hotela, „Grand Orient“, bio je mesto susreta sveta visoke klase! Ovde su boravili Ernest Hemingvej, Ciceron, Za Za Gabor, kralj VIII Edvard, kraljica Elizabeta, austrougarski car Franc Jozef, Žaklin Kenedi, Mustafa Kemal Ataturk...

Upravo „Soba 101“ organizovana je kao muzejska soba na 100. godišnjicu rođenja Mustafe Kemala Ataturka. Zbog ove sobe hotel Pera Palace ima status muzejsko-hotelske kategorije. U spomen-sobi nalaze se salon u kojem je Ataturk boravio, njegova spavaća soba, kupatilo i sat koji je kao i u Dolmabahče palati u kojoj je umro - vreme zasutavljeno na 9 sati i pet minuta ujutro kada je otac turske nacije izdahnuo.

Agata Kristi, jedna od najčešćih gošća Pera Palasa, pod ovim je krovom napisala mnoge svoje poznate romane koji se i danas s oduševljenjem čitaju.

Soba 411, u kojoj je autorka stalno boravila, danas je svojevrstan muzej. U hotelu, koji aktivno pruža usluge smeštaja, apartman Greta Garbo je ukrašen mirisom ruže i svile, dok je apartman Ernest Hemingvej opremljen Hemingvejevim knjigama.

Zdanje ima 115 soba uključujući 16 apartmana. Svaki od njih je dizajniran da prikaže jedinstvene male detalje kako bi gosti zaista mogli da osete značenje stogodišnje istorije.

Bonus video:

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike