Hari Poterove destinacije širom sveta

03.05.2022

09:11

0

Autor: 24sedam

Možete oživeti omiljeni svet fantazije ako krenete Poterovim putem

Hari Poterove destinacije širom sveta
profimedia-0415813846 - Copyright Profimedia

Najprodavanija serija i knjiga svih vremena, sa preko 500 miliona prodatih primeraka. Prevedena je na 67 jezika, filmovi su osvojili oko 8 milijardi dolara na blagajnama, a ponovo su emitovani na  televiziji i digitalno preuzimani još nebrojeno puta. Svi ovi statistički podaci čine ovu malu priču o dečaku čarobnjaku više nego popularnom, to je verodostojni globalni fenomen sa više generacija poklonika.

Profimedia
 

Elephant House, Edinburg

U izvesnom smislu, ovde je sve počelo. Pre nego što je postala bogatija od kraljice, rouling je bila samohrana majka koja se nalazila u nevolji,a našla utočište u ovoj kafani u Edinburgu da bi napisala svoj prvi roman o Hariju Poteru. Naći ćete ga na mostu George IV 21 u blizini Nacionalnog muzeja Škotske. Volela je da sedi za stolom pozadi koji gleda na Edinburški zamak. Pogledajte kupatilo gde su legije voljenih čarobnjaka ispisali neke duhovite (i neke grube) poruke po zidovima. 

Profimedia
 

#4 Privet Drive

Kao što svaki fan zna, ovo je adresa kuće u kojoj je Hari odrastao sa svojom nepodnošljivom tetkom, ujakom i rođakom. Spavao je u ormanu ispod stepenica dok nije otišao u internat sa 11 godina, a vraćao se ovde na leta između školskih godina. Žao nam je, izmišljeni grad Little Vhinging zapravo ne postoji, ali kuća koja je korišćena na snimcima eksterijera prvog filma postoji. Nalazi se na adresi 12 Picket Post Close u engleskom gradu Bracknell, Berkshire, oko 10 milja zapadno od Hitroua u predgrađu Londona. Napravljen je set za naredne filmove, ali zasnovan na ovoj stvarnoj kući i naselju. Pazite na dementore ako posetite.
 

Profimedia
 

Kuća reptila, Londonski zoološki vrt

Želite da testirate svoju tečnost parseljezika? Idite do Kuće reptila u Londonskom zoološkom vrtu u Regent's Parku i vidite da li možete da razgovarate sa pitonima koji žive, baš kao što je Hari radio. Ova neočekivana reptilska komunikacija bila je Harijev prvi trag da je možda malo drugačiji od ostalih tinejdžera
 

Profimedia
 

Diagon Allei i pab Leaki Caldron

Dok je dijagonalna uličica uglavnom bila filmska kreacija, neki spoljni snimci su snimljeni oko londonske pijace Leandenhol i Borou pijace. Šetnja okolo vam daje osećaj da biste mogli naići na otvor u dimenziji čarobnjaka. Optičari Glass House u 42 Bull's Head Passage u Leadenhallu bili su prva lokacija paba Leaki Caldron, gde su Hari i Hagrid ušli u magično carstvo. U Zatvoreniku Azkabana lokacija Leaki Cauldron se preselila u cvećaru Chez Michelle u Borough Marketu. Ovde se zaustavio Knight Bus i Hari je izašao.
 

Profimedia
 

Gringottova banka čarobnjaka

Jedno od praktičnih mesta koje Hari i prijatelji posećuju s vremena na vreme je Gringot's,  je goblinska banka za čarobnjake. Londonska kitnjasta Australijska kuća, dom Visoke komisije Australije, dobro je odigrala ovu ulogu u filmovima, sa svojim uglačanim šumama, mermernim podovima i blistavim lusterima. Naći ćete ga u blizini stanice metroa Covent Garden.

 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike